Ponedeljak 11.10.2010.
15:55
Tanjug

Na celom svetu najveći porez u - Hrvatskoj!

Hrvati daju najviše para državi

"Ekonomist" je analizirao poreske zakone u 81 zemlji. Kako je i očekivano, vrh liste zauzele su evropske zemlje, a prvo mesto po visini poreza pripalo je Hrvatskoj.

Hrvati na zaradu od 100.000 dolara moraju da plate oko 54 odsto poreza, od čega veći deo (oko 34 odsto) otpada na porez na dohodak, dok se ostalo naplaćuje u doprinosima, preneo je internet portal SEEbiz.eu.

"Nadolazeći dugovi i demografska kriza mnoge su svetske vlade prisilili da potraže dodatni izvor prihoda. Međutim, neke vlade imaju znatno manje prostora za povećanje poreza od drugih", ističe list.

Najviše prostora za dodatno oporezivanje imaju zemlje u kojima se nalaze veliki bankovni centri ili države koje svoju ekonomiju temelje prvenstveno na nafti. Evropske države, s druge strane, teško sebi mogu da priušte luksuz terorisanja građana dodatnim porezima.

Na drugom mestu liste je Mađarska, čiji građani na 100.000 dolara profita ukupno plaćaju oko 48 posto poreza, odnosno oko šest odsto manje nego Hrvati. U Mađarskoj se, međutim, plaća veći porez na dohodak nego u Hrvatskoj, dok se znatno manje izdvaja za doprinose.

2024 © - Vesti online