Ponedeljak 11.10.2010.
14:27
Tanjug

Izbori u Sloveniji: Janković najbolji u Ljubljani

Novi-stari gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković
 

Nezavisni kandidat Zoran Janković osvojio je, prema rezultatima anketa sprovedenih neposredno po izlasku građana sa birališta, 69,1 odsto glasova, prenela je agencija STA.

Jankovićeva lista u Ljubljani dobila je, prema prvim rezultatima, natpolovičnu većinu i na izborima za gradsko veće - 52,7 odsto glasova.

Kandidat Slovenske narodne stranke (SLS) Bojan Šrot je u Celju dobio poverenje 71,3 odsto građana, dok je kandidat te partije Franc Kangler u Mariboru, drugom po veličini gradu Slovenije, osvojio 49,3 odsto glasova i nalazi se nadomak dobijanja novog, četvrtog mandata.

Drugi u Mariboru je je nezavisni kandidat Tomaž Kancler, kojeg je podržao SDS, sa 14,6 odsto glasova.

Izlazne ankete urađene su na uzorku od 8490 građana koji su biračko pravo iskoristili u gradskim opštinama Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Novo Mesto i Nova Gorica. Ukupno 774 kandidata učestvovalo je u izborima za gradonačelnike, dok su članovi opštinskih veća birani među 26.000 kandidata. Pravo glasa ima 1.682.000 birača od dva miliona stanovnika.

Slovenacka agencija javila je da je do 16 casova izlaznost u gradskim opštinama bila manja. Biračka mesta zatvorena su u 19 časova, a prvi zvanični rezultati očekuju se tokom večeri. U opštinama u kojima nijedan od kandidata ne osvoji većinu glasova biće održan drugi krug glasanja za 14 dana.

2024 © - Vesti online