Ponedeljak 11.10.2010.
22:32
Z. Tmušić - Vesti

U slavu oca i svetske limene krune

 

Marko Jovanović, Dejan Petrović i Mirjana Aleksić


Pred više od pet hiljada raspevanih i razigranih Užičana na centralnom gradskom trgu, Dejan je, zajedno sa orkestrom "Big band" i nekoliko svojih muzičkih prijatelja, tokom skoro tročasovnog koncerta prošetao trubom po svim meridijanima, još jednom potvrđujući da trubom može sve, pa i to da svira, Bočelija, "Sex bomb" i "Blue edžes"... Sugrađani su ga nagradili aplauzima i skandiranjima "Dejo majstore".


- Dejo je stvarno kralj trube, može sve sa njom i mislim da mu predstoji sjajna internacionalna karijera - reče Luis, koji je bio jedan od nekoliko Dejanovih gostiju na memorijalnim koncertu.


- Ako se za nekoga na ovom svetu može reći da je dobar čovek, onda je to Dejan Petrović. Naravno, dobar je i trubač, ali on je, pre svega, dobar momak! To je u ovom zajebanom svetu na prvom mestu! - uveravao je fotoreporter Miloš Cvetković.


Nekoliko minuta pred izlazak na binu, Dejan je reporteru "Vesti" rekao da ne želi da priča o nesporazumima sa lokalnom vlasti oko finansiranja koncerta koji se održava i u sklopu proslave Dana grada. Samo je priznao da mu je svaki put, pred svirku u čast oca, pred očima slika oca i onda srce hoće da mu pukne.

Dejan Petrović i Ljubiša Stojanović Luis


- Znate, cele godine imamo razne svirke, na raznim mestima, pred raznom publikom i onda na kraju stanem ispred ove bine i vidim gore na panou da piše "Mićo Petrović". Čini mi se da i moja truba hoće na binu pre mene. Ma, ne mogu vam opisati kako se osećam! Za mene je u ovom trenutku jedino važno da budem sa trubom i ocem - priznao je Dejan i skočio na prvi stepenik bine.


Počeo je sa "Bože pravde", nastavio sa "Fanki", "Blue edžes", pa zajedno sa prijateljima Mirjanom Aleksić i Markom Jovanovićem skinuo Bočelija i "Samo pesma zna", potom nastavio sa "Otpisanima", "Dubočankom", "I fill god", "Satisfaction"... Onda je pratio Luisa za "Dudu", svirao i sa Ksenijom Milošević, ćerkom Bokija Miloševića, a u finišu koncerta dobro je ugrejao svoju užičku raju sa "Karnevalom" i "Vrtlogom" ...

Dva mala kraljevića: Dejan sa bratom Darkom i pokojnim ocem


- U početku je bilo hladno, ali smo se zagrejali. Hvala ocu, hvala publici, hvala trubi, hvala mojoj ćerki Jovani!- zahvaljivao se Dejan, predlažući članovima benda da otvore sezonu vruće rakije.


Predlog je prihvatio i Luis, koji je tokom večeri, između imidža i zdravlja, na kraju odlučio da ipak stavi kapu na glavu.

Tuš za "orliće"


U jednom trenutku neko je članovima "Big banda" došapnuo da fudbalska reprezentacija Srbije gubi od Estonije, nakon čega je, u pauzi između dve numere, odsviran jedan tuš za "orliće".

 

 

 

Očevim stopama

 

Leta, 2000-te, put nebeskih polja zauvek je otputovao krunisani kralj srpske trube Mićo Petrović (39), ostavljajući iza sebe trubačko "majstorsko pismo" i dva mala kraljevića, Dejana i Darka. Danas, deset godina kasnije, Dejan Petrović se, idući očevim stopama, popeo na limeni krov sveta, zagrlio titulu najboljeg trubača na planeti, ostao čvrsto na zemlji, među prijateljima, sugrađanima i trubačkom rajom.

 

Sigurnim koracima, preko priznanja i nagrada na saborima i koncertima na Zlatiboru, "Marakani", Užicu, Minhenu i Guči... peo se i na kraju popeo na limeni krov sveta.

 

 

 

Tradicija


Truba, taj juvelirski izglačani suvenir jedne gotovo mitske tradicije, u Petrovićima, u selu Duboko kod Užica, svira se decenijama.


- Prvi je zatrubio moj pradeda Tanasije, pa ga je nasledio deda Danilo koji je svim trubačkim tajnama naučio svog sina i mog oca Mića. Zahvaljujući podršci oca, brat Darko i ja počeli smo da sviramo već u osmoj godini - priseća se Dejan, koji je tri godine kasnije sa svojim okrestrom zarađivao za džeparac.

2024 © - Vesti online