Nedelja 10.10.2010.
19:08
Vestionline

Odbojkaši Srbije treći na svetu

Našoj reprezentaciji ovo je tek drugo odličje na prvenstvima sveta, posle srebra koje je 1998. godine osvojila u Japanu, kada je u finalu poražena upravo od večerašnjeg protivnika, inače trostrukog svetskog šampiona.

Italijani su uz podršku domaće publike u prelepoj dvorani "Palalotomatika" Rimu (oko 10.000 gledala) veoma nadahnuto i sigurno ušli u meč. Preko Mastranđela i Feija brzo su stigli do 5:1, kada je selektor Igor Kolaković zatražio tajm-aut. Posle pauze, igra našeg tima se konsolidovala, pre svega zahvaljujući pojačanom bloku koji je odlično pratio akcije protivnika sa druge strane mreže. Na prvi tehnički tajm-aut domaćin odlazi sa prednošću od 8:5. U nastavku je "proradio" i Ivan Miljković koji je serijom odličnih servisa, potpomognut blokom, potpuno preokreće rezultat u korist Srbije (16:15). U nastavku su "orlovi" došli do prednosti od 21:18 i potom finiš prvog seta mirno rešili u svoju korist (25:21).

Prvi deo drugog seta bio je mnogo izjednačeniji. Nijedan od timova nije uspevao da dostigne razliku veću od dva poena. Ipak, u blagom vođstvu uvek je bila Srbija, a drugi set prelomljen je "oko" poslednjeg tehničkog tajm-auta, kada je naš tim na servis Stanković imao seriju od 3:0. Vođstvo od 21:17 Srbiji je dalo mogućnost da i finiš drugog seta mirno privedu kraju.

U trećem setu selektor Italije Andrea Anastazi pravi nekoliko izmena, ali ni to nije dalo previše rezultata domaćinu. Na prvi tehnički tajm-aut Srbija odlazi sa prednošću od 8:7, ali je u nastavku Savani, rizičnim i jakim servisima uspeo da poremeti naš prijem i preokrene rezultat. Ipak, Srbija je sa dva vezana poena Ivana Miljkovića nije dozvolila "azurima" da se rezultatski odlepe. Vrlo raspoloženi Miljković nastavio je "bombarduje" blok i polje Italijana tako da je Srbija na drugi tehnički tajm-aut otišla sa prednošću od 16:14. U tim trenucima se i publika utišala, kao da je već svima bilo jasno ko će osvojiti bronzanu medalju na prvenstvu sveta. Međutim, to se nije desilo, Italijani se nisu predavali, prosto su "ginuli" za svaku loptu na parketu i to im se isplatilo. Od 19:16 za Srbiju, Italijani, preko sjajno servera Savanija prave fantastičnu seriju i stižu do vođstva 21:20.

Za razliku od finiša prva dva seta, koja su delovala kao "uspavanka", završnica trećeg dela igre donela je najveća uzbuđena na meču. U tim trenucima se i domaća publika "probudila" i dala krila "azurima", koji dolaze do vođstva 24:22 i dve set lopte. Međutim, sa dva sjajna bloka, Srbija spašava set lopte. Ipak, Italijani, tada predvođeni raspoloženim rezervama Zajcevim i Salom, koriste četvrtu set loptu i smanjuju na 2:1.

U četvrtom setu se očekivalo da Italijani nastave da igraju u istom žaru i eforiji koja ih je držala od završnice prethodnog dela igre, ali to igrači Srbije nisu dozvolili. Puleni Igora Kolakovića nastavili su da igraju svoju igru, bili su smireni i, kao i svaka velika ekipa, koristili su svaku grešku protivnika. Došli su "orlovi" brzo do prednosti od 8:5, a još brže i do prednosti 13:5. Italijani su tada potpuno klonuli duhom, grešili su i iz situacije "jedan na jedan", dok je Srbija držala ujednačen ritam igre, i uz sjajan prijem i odličnu organizaciju napada prosto "otupeo" svaki napad "azura" i pokušaj da se još jednom vrate u meč. Srbija je dobila četvrti set sa 25:19 nakon čega je počelo veliko slavlje naših igrača i stručnog štaba "orlova".

Na kraju je najefikasniji u pobedničkom timu bio Ivan Miljković sa 22 poena, Marko Podrašcanin je imao 15 uspešnih akcija, a Dragan Stanković 11. Kod Italijana se istakao Simone Parodi sa 18 poena, dok je Alesandro Fei imao 12 poena.

2024 © - Vesti online