Ponedeljak 11.10.2010.
01:16
Tanjug

Gadafi: Nezavisnost južnog Sudana bio bi opasan presedan

Glasanje u korist nezavisnosti južnog Sudana, zakazano za 9. januar, bitće opasan presedan: Moamer Gadafi

Gadafi je na samitu afričkih i arapskih lidera u libijskom gradu Sirtu rekao da svet mora da poštuje ishod referenduma, ali da će glasanje u korist nezavisnosti južnog Sudana, zakazano za 9. januar, biti opasan presedan.


"Ono što će se desiti u južnom Sudanu (ukoliko postane nezavistan) biće zaraza i raširiće se na celu Afriku", izjavio je libijski vođa.


Gadafi je dodao da su Africi potrebne strane investicije i stabilnost, a da će proglašenje nezavisnosti uplašiti strance i sprečiti ih da investiraju u zemlje na kontinentu, prene je Rojters.


Predsednik Sudana Omar Hasan al-Bašir optužio je vođe južnog dela zemlje da nisu ispoštovali uslove mirovnog sporazuma, postignutog pre pet godina, kojim je okončan 21-godišnji građanski rat.


Al-Bašir je upozorio da će sukobi biti obnovljeni ukoliko pre referenduma ne budu prevaziđene razlike između većinski arapskog i muslimanskog severa Sudana i juga u kome pretežno žive Afrikanci, hrišćani i animisti.


Libija, Sudan i velika većina država članica Afričke unije i Arapske lige nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

2024 © - Vesti online