Nedelja 10.10.2010.
19:46
Tanjug

Dačić:Policija sprečila krovoproliće

Ministar je konstatovao, da bi bez policije bilo velikih i teških posledica: Ivica Dačić



Ministar Dačić je rekao novinarima da je po policijskim procenama bilo oko 6.000 onih koji su želeli da napadnu učesnike Parade ponosa i da su na policajcima koji su ih u tome sprečavali, iskalili svoj bes.


Dačić je čestitao svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na uspešno obavljenom zadatku.


Ministar je konstatovao, da bi bez policije bilo velikih i teških posledica.
Dačić je naglasio da ni jedan policijski kordon nije probijen, a da je od napada uglavnom kamenjem, ciglom i kamenim kockama povređeno više od 120 pripadnika MUP.

Ministar je istakao da je po rečima policajaca, današnji zadatak bio jedan od najtežih u proteklim godinama po količini mržnje, agresivnosti, brutalnosti...
Dačić je naglasio da je ovo što se danas desilo na ulicama Beograda nikad više ne sme ponoviti i istakao da je "policija samo radila svoj posao i da njene pripadnike niko ne pita da li ima se nešto dopada ili ne".


Ministar je apelovao na predstavnike političkih stranaka, medije i nosioce funkcija javne vlasti da zajedno razgraniče šta je vandalizam, huliganstvo, ektremizam, a šta protest.


Dačić je dodao i da je policija, koja je sedam sati držala svoje položaje, uspela da uspostavi javni red i mir, i da je oko 190 osoba već privedeno.


Ministar je precizirao i da je na beogradskim ulicama danas bilo oko 5.600 pripadnika policije i zahvalioe svima na uspešno obavljenom teškom poslu.
Prema Dačiću, pripadnici policije nisu reagovali na mnogobrojne verbalne provokacije, već samo u slučajevina kada su bili direktno fizički napadani i ugroženi.


Po njegovim rečima, ukoliko neko misli da je napad na policiju način da se izražava politički stav to nije dobro i to ne dogovara demokratski uređenim državama.


''Šta je trebalo da uradi policija, da pusti 6.000 ljudi da napadne onih drugih 1.000 ili da se poubijaju i zapale strane ambasade i Radio televizija Srbije'', zapitao se Dačić.


On je istakao da svako ima pravo da prostestvuje i traži smenu ili ostavku, ali nasilje će se svakom obiti o glavu.


''Svi moraju da stave prst na čelo i da se zamisle, jer to je bolje, nego da dobiju kamen ili pendrek u čelo'', rekao je Ministr unutrašnjih poslova.


Dačić nije želelo da komentariše napade na sedišta političkih stranaka.


Dačic, kao i direktor policije Milorad Veljović, uz povređene policajace u Urgentnom centru obišli su i dvojicu izgrednika, kao i švajcarskog državljanina, koji je povređen u restoranu posle završetka Parade ponosa.


Sa Dačićem i Veljovićem povređene je obišao i direktor Urgentnog centra Vladimir Đukić koji ih je informisao o zdravstvenom stanju pacijenata.


Dačić i Veljović potom će obići i pripadnike policije koji su zbrinuti na Vojno-medicinskoj akademiji (VMA), kao i štab MUP koji je rukovodio današnjom akcijoma.

2024 © - Vesti online