Ponedeljak 11.10.2010.
00:43
Tanjug

Dve trećine Avganistanaca pati od mentalnih poremećaja

"Nadamo se da će u budućnosti najmanje jedan profesionalac za mentalna oboljenja raditi u svakoj medicinskoj ustanovi i da će svaki pacijent imati priliku da uradi testove i dobije odgovarajući savet i tretman za mentalne i psihološke probleme", izjavila je v.d. ministra zdravlja Suraja Dalil, preneo je Rojters.

U nasilju su ubijeni, ranjeni ili osakaćeni milioni ljudi, ali i oni koji nisu zadobili fizičke povrede osećaju teške psihičke posledice


Nadamo se da će nas podržati donatorske agencije i drugi zdravstveni partneri Avganistana kako bismo pomogli onim Avganistancima koji imaju psihičkih problema izazvanih dugogodišnjim ratom i sukobima, dodala je ona.


U Avganistanu već decenijama vlada nasilje, koje je započelo borbom protiv sovjetske okupacije, posle koje je usledio građanski rat, a potom međunarodna invazija na tu zemlju u kojoj je svrgnut talibanski režim.


Poslednjih devet godina obeleženo je sukobima i pobunom ektremističkih grupa.
U nasilju su ubijeni, ranjeni ili osakaćeni milioni ljudi, ali i oni koji nisu zadobili fizičke povrede osećaju teške psihičke posledice.


"Više od 60 odsto Avganistanaca pati od stresa i mentalnih poremećaja. Ukoliko ti problemi ne budu medicinski tretirani, mogli bi da imaju ozbiljne posledice", rekla je Dalil.


Avganistanski zdravstveni sistem je slab i preopterećen. Ta zemlja je druga u svetu po stopi smrtnosti na porođajima, posle Sijera Leonea, i jedna je od četiri zemlje u svetu u kojima je polio endemska bolest. Zbog loše ishrane, siromaštva, loših sanitarnih uslova, nepristupačnog terena, slabih zdravstvenih kapaciteta i nedostatka stručnog medicinskog osoblja, u mnogim delovima te zemlje i dalje vladaju dizenterija i tuberkuloza.

2024 © - Vesti online