Nedelja 10.10.2010.
18:34
Tanjug

U Rusiji danas regionalni i lokalni izbori

Analitičari, međutim, smatraju da bi loši rezultati iz korena promenili strategiju pripreme za izbornu trku 2012. godine



Kako se očekuje, stranka Jedinstvena Rusija, uzdrmana smenom jednog od svojih članova Jurija Luškova sa mesta gradonačelnika Moskve pre mesec dana, trebalo bi da dominira na sedam regionalnih i nekoliko hiljada opštinskih izbora, na kojima će glasati više od 40 miliona ljudi.


Analitičari, međutim, smatraju da bi loši rezultati iz korena promenili strategiju pripreme za izbornu trku 2012. godine, preneo je Rojters.


Na današnjim izborima, na kojima je otvoreno oko 30.000 biračkih mesta, glasaće se u 77 delova federacije, u šest regiona biraju se regionalne skupštine, a u ostalima organi lokalne samouprave. Predsednik Centralne izborne komisije Rusije Vladimir Čurov izjavio je pre nekoliko dana da će na ovim izborima u jednom danu za glasanje biti uspostavljen apsolutni rekord što se tiča broja izbora i kandidata, od uvođenja te prakse u izborno zakonodavstvo Rusije 2006. godine.


Izbori se održavaju u skoro svim regionima, izuzev u Uljanovskoj oblasti, Baškiriji, Kalmikiji, Kabardino-Balkariji, Severnoj Osetiji, Ingušetiji i Čečeniji, biraju se i parlamenti u Novosibirskoj, Čeljabinskoj, Magadanskoj, Kostromskoj i Belgorodskoj oblasti i Republici Tuvi.


Na šest izbora za skupštine, učestvuju federalne parlamentarne partije (Jedinstvena Rusija, Liberalno-demokratska partija, Komunistička partija Ruske Federacije i Pravedna Rusija), Patrioti Rusije učestvovaće u četiri regiona, partija desnog centra Prava stvar u Magadanskoj i Čeljabinskoj oblasti, a Jabloko samo u Čeljabinskoj.


U Mahačkali, Samari, Kazanju, Iževsku, Čeboksariju, Krasnodaru, Kalugi, Kostromi, Magadanu, Nižnjem Novgorodu, Orenburgu, Rostovu na Donu, Tambovu i Tomsku održavaju se izbori za gradske skupštine. U Republici Dagestan održava se 1.088 izbora na lokalnim nivoima, za koje je registrovano 1,332 miliona birača u 623 mesta.

2024 © - Vesti online