Nedelja 10.10.2010.
15:31
Srna

Josipović: Katolička crkva da pomogne povratak Srba

Ivo Josipović

Josipović je, posle razgovora sa papom u subotu, izjavio da i Hrvatska i Vatikan žele da se odnosi u BiH urede na načelima ravnopravnosti tri naroda i poštovanju prava i slobode svakog pojedinca.

"Obe strane smatraju važnim opstanak Hrvata u BiH i važno je da hrvatska politika doprinese tom cilju", rekao je Josipović novinarima posle razgovora sa papom Benediktom XVI u "četiri oka" u Vatikanu.

Josipović je rekao da je pozvao papu u Hrvatsku, dodavši da dobio informaciju da se ozbiljno razmatra mogućnost njegove posete 2011. godine, što bi, kako kaže, bilo izuzetno važno za hrvatsku međunarodnu poziciju i za odnose unutar zemlje.

"Svaki dolazak svetog oca u bilo kojo državu je poruka mira, saživota i ljubavi", rekao je Josipović.

Tokom polučasovnog razgovora u privatnoj biblioteci Benedikta XVI u Apostolskoj palati, papa i hrvatski predsednik razgovarali su o približavanju Hrvatske EU, povratku izbeglica, stanju u regiji i BiH i posebno položaju Hrvata u BiH.

Hrvatska delegacija je tokom boravka u Vatikanu položilo venac na grob pape Jovana Pavla II, Benediktovog prethodnika, koji je tokom svog pontifikata tri puta posetio Hrvatsku.

2024 © - Vesti online