Nedelja 10.10.2010.
09:51 >> 12:03h
Tanjug

Napad na aktiviste u sedištu "Žena u crnom"

Žene u crnom podržavaju Paradu ponosa, pa veruju da je napad bio u vezi sa održavanjem tog događaja u glavnom gradu Srbije
 

Ovaj incident desio se neposredno pred održavanje Parade ponosa u Beogradu, što pokazuje da je homofobija motiv napadača, navedeno je u saopštenju.

"Da se nije radilo o slučajnom incidentu dokazuje i to da su mladići u prostorije ušli glasno tražeći 'pedere' među prisutnima, želeći da se fizički obračunaju", dodaje se u saopštenju "Žena u crnom".

"Politički motivisan napad na aktivistkinje i aktiviste 'Žena u crnom' desio se zato što jasno i nedvosmisleno podržavamo prava LGBT populacije i organizaciju 'Parade ponosa', kao što politički angažman 'Žena u crnom' ujedno podrazumeva i jasnu osudu zločina počinjenih u naše ime", ističe se u saopštenju.

Ta organizacija zahteva od nadležnih institucija Srbije da u što kraćem roku pronađu počinioce i kazne napadače, napominjući da bi time "država pokazala da zaista ima političku volju da stvara demokratsku državu i poštuje vrednosti ljudskih prava i sloboda".

Inače, napad za koji se pretpostavljalo da je prvi u vezi sa održavanjem današnje Parade ponosa u Beogradu, kada je navodno bio napadnut jedan od organizatora ovog događaja i aktivista Kvirija centra Boban Stojanović - ispostavilo se, bio je lažan.

2024 © - Vesti online