Nedelja 10.10.2010.
06:19
Vestionline

Beograd domaćin prvog međunarodnog sajma franšizinga

Franšizno poslovanje je jedini vid poslovanja na koji globalna ekonomska kriza nije uticala, njegova vrednost u Evropi je oko 80 milijardi dolara i zapošljava više od 900.000 ljudi, pokazuju podaci Centra za franšizing PKS.

Franšizing je jedini oblik poslovanja na koji nije uticala ekonomska kriza


Franšizing je poslovni odnos davaoca i primaoca franšize, gde vlasnik brenda ili imena prodaje primaocu pravo da nastupa na tržištu pod njegovim prepoznatljivim imenom i znakom, ali i obavezu da se pridržava proverenog metoda i sistema poslovanja.


Primalac franšize tako posao počinje uz korišćenje profitno proverenog poslovnog modela, dobija "nou hau" (know how) i obuku. Za ulazak u preduzetništvo kupovina franšize je sigurniji način započinjanja privatnog posla, nego rad po sopstvenoj ideji, naročito u ekonomski nestabilnim zemljama.


Statistika pokazuje da više od 90 odsto franšiza preživi u prvih pet godina poslovanja, dok samostalni ulazak u preduzetništvo opstane duže od pet godina samo u 20 odsto slučajeva.


U Srbiji radi oko 40 franšiznih sistema, među kojima "Mekdonalds", KFC, "Koka Kola", ali i neki srpski brendovi su davaoci franšize, kao "Afrodita Mode Collection", Rakija bar ili "Com Trade".  Sajam je namenjen preduzetnicima, pre svega iz sektora malih i srednjih preduzeća, koji žele da prošire svoje poslovanje kreiranjem franšiznog sistema, ali i osobama koje žele da uđu u svet preduzetništva kroz kupovinu franšize.


Tokom trajanja sajma u "BelExpocentru" održaće se i konferencije o franšiznom poslovanju, na kojoj će eminentni stručnjaci iz Francuske, Nemačke, Australije, Grčke, predstvnici Evropske franšizne federacije, kao i domaći stručnjaci.


Eksperti će dati odgovore na pitanja: kako kupiti franšizu, kako napraviti franšizni ugovor, marketing, poslovno planiranje, upravljanje ljudskim resursima, osiguranje, a razmatraće se i druge teme važne za ovaj vid poslovanja.

2024 © - Vesti online