Nedelja 10.10.2010.
08:00
Vestionline

Paleontolozi: Dinosaurusi su nekad bili kao male mace

Paleontolozi su u Poljskoj pronašli otiske predaka dinosaurusa veličine od dva do četiri centimetra - dakle baš kao kod mačke, preneo je Dojče vele. Ti otisci su napravljeni pre oko 250 miliona godina i stariji su od svih do sada pronađenih i to od pet do devet miliona godina,

Predak dinosaurusa bio je veličine mačke, tvrde paleontolozi


"Ovi otisci, uz one nešto mlađe, pružaju nam bitne informacije o poreklu i ranoj evoluciji dinosaurusa. Oni pokazuju da su preci dinosaurusa koje znamo bili veoma mali, sa stopalima dugim samo nekoliko santimetara, hodali su četvoronoške i bili su veoma retki u poređenju sa drugim reptilima svog doba", kazao je Stefen Bruset iz Američkog muzeja nacionalne istorije.


Ovaj prvi maleni dinosaurus je poznat kao Prorotodaktil i bio je, dakle, četvoronožac. Otisci prvog dinosaurusa koji je hodao na dve noge su četiri miliona godina mlađi.

Mali dinosaurusi su počeli da se razvijaju posle najveće katastrofe u istoriji Zemlje poznate kao "veliko umiranje" na prelazu iz Perma u Trijas. Tada je, smatraju naučnici, u seriji katastrofa poput zemljotresa, erupcija vulkana i oslobađanja metana u okeanu, nestalo 95 odsto morske populacije i oko 70 odsto bića koja su živela na zemlji.


Ali to je bio dobar događaj za male dinosauruse koji su u visokom procentu preživeli "veliko umiranje" za razliku od svojih većih neprijatelja. Ironije je da su dinosaurusi i sami nestali u sledećoj velikoj katastrofi koja je desila pre 65 miliona godina. Radilo se o udarcu meteora u Zemlju i seriji vulkanskih erupcija posle kojih su oblaci prašine godinama smanjivali količinu sunčeve svetlosti koja stiže na zemlju.


Nema sunca - izumiru biljke. Nema biljaka - izumiru biljojedi. Nema biljojeda - izumiru i mesožderi. Tada je ponovo nastupilo vreme sisara. Jer, oni su u vreme katastrofe bili uglavnom veličine današnjih pacova što im je pomoglo da se sakriju i prežive, preneo je nemački radio.

2024 © - Vesti online