Petak 20.11.2009.
01:08
Tanjug

Deblokirana pruga Beograd - Niš

Radnici "1. maja" deblokirali u prugu do utarka 24. novembra
 

Prema rečima pomoćnika potpredsednikaVlade Ivice Tončeva, radna grupa će biti formirana od predstavnika svih resorsnih ministarstava i preuzeće, kako je rekao, slučaj firme "1. maj", kako bi se iznašlo rešenje za probleme radnika, koji su tri dana danonoćno držali u blokadi prugu Beograd-Niš u mestu Lapovo-Varoš.

Radnici kombinata "1. maj" su u četvrtak uveče nešto posle 21 sat deblokirali prugu Beograd-Niš, pošto su dobili garancije od predstavnika Vlade Srbije da će radna grupa u utorak razmatrati njihove zahteve. Njih je posetio Tončev i, posle ponuđenih rešenja, delegacija radnika je otišla za Beograd kako bi i od potpredsednika vlade Ivice Dačića dobila odogovor povodom njihovih zahteva.

Privatizacija

Kombinat "1. maj", koji u svom vlasništvu ima i nekoliko hektara zemljišta pored autoputa Beograd-Niš, privatizovan je pre tri godine, kada ga je kupila novosadska firma "Autovojvodina" za 82 miliona dinara.

Predsednik sindikalne organizacije Novica Marković ranije je izjavio da im je Tončev ponudio dva rešenja - isplatu 10 prosečnih plata u ukupnom iznosu od oko 420.000 dinara po zaposlenom ili raskid kupoprodajnog ugovora i vraćanje preduzeća u vlasništvo države.

Radnici kombinata "1. maj" su dva dana prugu blokirali od izjutra do 15 sati, a od utorka su danonoćno, pod šatorom, boravili na toj saobraćajnici. Njihovi zahtevi su raskid kupoprodajnog ugovora, ili pokretanje proizvodnje i isplata 10 zaostalih plata, uplata doprinosa za penziono osiguranje i izrada socijalnog programa za oko 150 od ukupno 254 radnika.
2024 © - Vesti online