Subota 09.10.2010.
15:21
Tanjug

Privedeni zbog proslave Nobela za mir

"Slobodna Evropa" piše da je organizacija "Zaštitnici ljudskih prava" u Kini, sa sedištem u Hong Kongu, saopštila da je policija sinoć privela pristalice kineskog disidenta, dok agencija AP javlja da je grupa aktivista u otvorenom pismu koje je želela da uputi policiji, ali iz straha to nije učinila, protestovala zbog ovih hapšenja.


Kineski list "Global tajms" u uvodnom članku na engleskom jeziku piše da je "očigledno cilj ovogodišnje Nobelove nagrade za mir da izazove Kinu, ali da neće uspeti. Naprotiv, (Nobelov) komitet je osramotio sebe".

U izdanju na kineskom jeziku, isti list je dodelu Nobelove nagrade nazvao "arogantnim isticanjem zapadne ideologije",ocenivši da se na taj način pokazuje nepoštovanje kineskog naroda, prenosi AP.

Liu Siaobo

Većina drugih zvaničnih listova u zemlji samo je prenela reakciju kineskog Ministarstva spoljnih poslova, koje je osudilo dodelu nagrade "jednom kriminalcu".

U međuvremenu, policija zabranjuje novinarima da priđu zatvoru u kojem Li izdržava 11-godišnju kaznu zatvora zbog "aktivnosti protiv države", a advokat dugogodišnjeg aktiviste za ljudska prava izjavio je da je supruga nobelovca "nestala" i da strahuje da bi mogla da bude u policijskom pritvoru.

Kina je optužila Nobelov komitet da je postupio "suprotno ciljevima osnivača nagrade Alfreda Nobela", dok su kineskom disidentu nagradu čestitali visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsednik Evropskog parlamenta Jirži Buzek.

S druge strane, američki predsednik Barak Obama pozvao je juče Kinu da ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir što pre pusti na slobodu.

2024 © - Vesti online