Subota 09.10.2010.
10:51
Srna

Sandžak most spajanja Crne Gore i Srbije

Rafet Husović

Husović je rekao da evropski standardi jasno upućuju da je decentralizacija vlasti i regionalizacija princip po kojem funkcioniše organizacija države i vlasti u razvijenim evropskim zemljama.

On je rekao za "Večernje novosti" da, u Sporazmu o saradnji koji je uoči referenduma 2006. godine potpisao sa predsednikom Demokratske partije socijalista (DPS) Milom Đukanovićem, jasno stoji da Sandžak vide kao multietničku prekograničnu regiju, čija je granica most spajanja, a nikako zid razdvajanja susednih država, sa slobodnim protokom ljudi, roba i kapitala.

Husović ističe da regionalizicija i prekogranična regija znače niz benefita koji doprinose prevashodno ekonomskom razvoju i boljem standardu za sve građane.

"Bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost. Konkretno, to znači bescarinsku zonu, slobodan prolaz ljudi, ukidanje administrativnih barijera za prolaz robe i svakako mogućnost realizacije značajnih projekata prekogranične saradnje, koji se finasiraju iz evropskih fondova", rekao je Husović.

2024 © - Vesti online