Subota 09.10.2010.
02:48
Vestionline

Đukić-Dejanović: Kosmet je briga Vlade

"Kada smo dobili mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, imali smo sednicu i ovlastili Vladu da realizuje državnu politiku o južnoj srpskoj pokrajini. Nova sednica bi bila mešanje u nešto što je zadatak Vlade", rekla je Đukić-Dekanović u intervjuu "Novostima".

Deklaracija o zločinima nad Srbima tokom jeseni: Slavica Đukić-Dejanović


"Kada razgovori počnu, javnost i Skupština će biti obavešteni. Svakog poslednjeg četvrtka u mesecu poslanici mogu da pitaju ministre, kao i eksperte, dokle su stigli u pregovorima i da li će biti omogućen bolji život građana", istakla je predsednica skupštine Srbije.


Na pitanje hoće li se pregovarati o pitanju statusa, ona je odgovorila da će "razgovori biti o kvalitetu života i svojinskim pitanjima", dodavši da "treba jasno da se kaže ko je vlasnik elemenata života i subjekata na KiM".


Đukić-Dekanović je istakla da nema nijednog razloga da da tokom jesenjeg zasedanja, ne bude doneta Deklaracija o osudi zločina nad Srbima.


"Dogovorićemo se da li ćemo izdvojiti poseban dan za raspravu ili će to biti tačka u okviru redovnog dnevnog reda. Tekst smo usaglasili i tu neće biti problema", rekla je ona. Na primedbu da se spekuliše da je EU protiv osude zločina nad Srbima, kako se ne bi umanjila važnost deklaracije o Srebrenici, Đukić-Dejanović je rekla da se "Evropa na takav način ne bavi nama".


"Naši funkcioneri su se izjasnili šta misle o osudi svih zločina. Izdvajanje Srebrenice je bilo dobro i sada očekujemo da i druge skupštine to učine sa zločinima nad Srbima", rekla je ona.

Na pitanje zašto ispred NATO bombardovanja u tekstu ne piše "zločin", Đukić-Dejanović je odgovorila da je "NATO bombardovanje tretirano na način koji je prihvatio najveći broj poslanika koji su učestvovali u sastavljanju teksta".


"O bombardovanju smo se izjasnili više puta. Ne postoji niko ko može reći da je to opravdalo svrhu. Najveći broj građana i poslanika smatra da je to bio nedopustiv metod za bilo kakve ciljeve", rekla je ona.

2024 © - Vesti online