Subota 09.10.2010.
01:39
Tanjug

NATO 1994. stao na stranu bosanskih Muslimana!

General Majkl Rouz sa Ratkom Mladićem
 

Poslednjeg dana unakrsnog isptivanja na suđenju bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu, Rouz je rekao da su Muslimani dočekali sa ljutnjom vest o pripremama Srba da se povuku iz Goražda i da se vrate za pregovarački sto jer su UN odbile da zatraže još jače vazdušne napade na srpske snage.

Karadžić je optužen za genocid i druge ratne zločine počinjne tokom rata u BiH između 1992 i 1995. godine.

Karadžić je naveo da je muslimanski 5. korpus izveo ofanzivu na srpsku teritoriju u Krajini i skoro došao do Bosanskog Petrovca. On je citirao dokument vlade SAD da su sukobi na prostoru Bihaća posledica napada 5. korpusa BiH na položaje Srba, dok je Rouz rekao da UN nisu reagovale na zahtev bosanske vlade da se izvrši vazdušni napad na Srbe.


On je izjavio da u Sarajevu Muslimani nisu stavili svoje naoružanje pod kontorlu Unprofora kao Srbi i nisu predali svoje naoružanje, odnosno da se bosanska strana nije pridržavala dogovora o prekidu vatre, ali da je postojala mogućnost za pokretanje rada komunalnih službi.


Rouz je rekao da su u leto 1994. Muslimani više puta prekršili primirje i da je sporazum propao krivicom muslimanske strane.


On se složio i sa Karadžićevim navodima da je srpska vojska uzela Igaman avgusta 1993, što se smatralo potpunim okruživanjem Sarajeva i da joj je naloženo da se povuče, ali da su Mulsimani posle srpskog povlačenja i proglašavanja demilitarizovane zone zloupotrebili sporazum i zaposeli Igman.


Prema Rouzovim rečima, politika se u potpunosti promenila i nije bilo spremnosti da se primeni bilo kakva sila protiv snaga BiH, odnosno nijedan zahtev za vazdušne napade.


"U jesen 94. NATO je prestao da bude objektivan", rekao je Rouz. Unakrsno ispitivanje generala Rouza završeno je ispitivanjem tužioca.

2024 © - Vesti online