Petak 08.10.2010.
03:52
Tanjug

Evropska komisija predlaže novo oporezivanje banaka

Komisija je podržala uvođenje poreza na finansijske transakcije poput trgovine akcijama i obveznicama
 

Komisija je predstavila svoje ideje za uvođenje "poreza na finansijske aktivnosti" (FAT), ističući da su banke "premalo oporezovane" i da bi one trebalo da doprinesu oporavku privreda kojima su naštetile, preneo je Rojters.

Članice EU, uključujući Britaniju i Nemačku, planiraju uvođenje nacionalnog poreza na bankarski bilans stanja kako bi se na taj način finansirala eventualna buduća državna pomoć bankama, a Šemeta je istakao da sve mere u vezi sa porezima u EU moraju biti koordinisane, da bi se izbeglo preklapanje.

Porez je u EU stvar nacionalnih vlada i nije jasno da li će biti uveden ikakav porez na finansijske aktivnosti, budući da će možda biti potrebne godine da bi razgovori između vlada o porezu koji bi se primenjivao u čitavoj Uniji urodili plodom, navode analitičari agencije Rojters.


Komisija je takođe podržala uvođenje poreza na finansijske transakcije poput trgovine akcijama i obveznicama, što su predložile Nemačka i Francuska.


Komesar EU za poreze Algirdas Šemeta je izjavio da bi porez FAT, koji se takođe naziva i "Tobinov porez" po američkom ekonomisti Džejmsu Tobinu koji ga je predložio sedamdesetih godina prošlog veka, trebalo istovremeno uvesti u čitavom svetu, kako bi se izbeglo preseljenje poslovanja kompanija.

2024 © - Vesti online