Četvrtak 19.11.2009.
16:26
Tanjug

Sud o Kosmetu bez preciznog odgovora

„Tamo neće biti nedvosmislenog odgovora 'da' ili 'ne', 'za' ili 'protiv' - biće prosto potrebno čitati ga. Sudije mogu da imaju različita mišljenja, koja se ponekad razlikuju jedno od drugog“, rekao je Ovada tokom video-mosta „Moskva-Hag“ koji je upriličila agencija RIA Novosti.


Ovada je precizirao da će zaključak suda "biti na 30 stranica" i da će taj dokument biti „prosto potrebno izučavati“, prenela je ruska agencija.


RIA Novosti podseća da su vlasti u Prištini 17. februara 2008. godine jednostrano proglasile nezavisnost Kosova i Metohije od Srbije i da se Generalna skupština UN, na inicijativu Beograda, obratila Međunarodnom sudu pravde radi davanja konsultativnog zaključka o tome da li je jednostrani potez Prištine u skladu sa međunarodnim pravom.


Otvorena rasprava u MSP o tome će biti održana od 1. do 11. decembra ove godine, a očekuje se da sudije donesu mišljenje za nekoliko meseci, navodi ruska agencija.


RIA Novosti dodaju da Srbija očekuje da će zaključak suda imati najveći značaj u brobi za teritorijalnu celovitost države.


Trenutno se pred MSP nalazi 13 predmeta o sporovima između država o najrazličitijim pitanjima - od problema ekologije, do ljudskih prava, navela je RIA Novosti.

2024 © - Vesti online