Četvrtak 07.10.2010.
13:39
Alo.rs

Palmi stiže osam majmuna

Zeleni majmun: Čika Palma imaš lubenicu?

Pre četiri godine u Institutu za virusologiju u Beogradu rodilo se osam takozvanih zelenih majmuna, koji vode poreklo iz Tanzanije. Kako na njima nije izvršen nijedan eksperiment i kako nemaju nikakav značaj za ovu instituciju, upravni odbor "Torlaka“ je jednoglasno izglasao da se poklone zoološkom vrtu u Jagodini.

"Nigde u EU na majmunima se više ne vrše nikakva ispitivanja. Na životinjama koje poklanjamo nije rađeno nikakvo ispitivanje, oni su potpuno zdravi i spremni da uveseljavaju decu u zoološkom vrtu u Jagodini, gde postoje odlični uslovi za njihov dalji život", rekao je dr Branislav Lazić, direktor "Torlaka“.


Dok se meštani Jagodine raduju i jedva čekaju svoje nove „prijatelje“, u Institutu za virusologiju među zaposlenima vlada tuga. Navikli su se veterinari i hranioci da im "dobro jutro“ požele ljubimci sa velikim repovima, a zatim, da ih malo kasnije
nasmeju i ulepšaju im ostatak dan.


"'Zeleni“ majmuni su jako osetljivi i njima su potrebni posebni uslovi koje ispunjava zoološki vrt u Jagodini. Da bi se pravilno razvijali i razmnožavali, temperatura prostorije u kojoj borave mora da bude između 20 i 24 stepeni. Zahtevaju veliku higijenu i poseban način ishrane briketiranom hranom i voćem. Jako su plašljivi, ali u isti mah pravi ljubimci koji su svima nama prirasli uz srce", kaže dr specijalista veterine Borjanka Momčilović, dok su joj oči pune suza jer se rastaje od dugogodišnjih malih prijatelja.


"Torlak“, gde se majmuni trenutno i nalaze, posetio je predstavnik zoološkog vrta iz Jagodine. On se upoznao sa životinjama i na iznenađenje svih zaposlenih brzo je zadobio njihovo poverenje. Želja zaposlenih iz Instituta za virusologiju jeste da transport "zelenih“ ljubimaca prođe bez ikakvih problema, da se brzo priviknu na novu sredinu, a oni će im ubrzo doći u posetu.

Osam "zelenih“ majmuna, poreklom iz Tanzanije, rođeni su Beograđani. Na njihovim precima su se vršila razna ispitivanja, ali su oni to izbegli.


"Nekad se našalimo i kažemo da su to srpski majmuni. Navikli su se na naše voće i na naš jezik. Najviše vole lubenice, a posebno kada smo mi blizu njih jer nas gađaju semenkama", kaže dr specijalista veterine Borjanka Momčilović.

2024 © - Vesti online