Sreda 06.10.2010.
23:31

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Rusi dolaze na KiM

''Mislim da treba da radimo nad formiranjem redovnih pokloničkih putovanja iz Rusije tim drevnim pravoslavnim svetinjama“, rekao je on za intervju ''Interfaks religiji“.

Manastir Gračanica


 

Po njegovom mišljenju svaki čovek koji je bio u Pećkoj patrijaršiji, Gračanici, Visokim Dečanima ''nikada neće zaboraviti te posete i otići će sa tih mesta preobražen“.


Prota Nikolaj je takođe pozvao da se ''ozbiljno zamislimo nad tim kakve je buduća sudbina tih svetinja, koje imaju značaj za ceo ljudski rod. Šta će biti učinjeno za njihovo očuvanje i za obezbeđivanje pristupa pravoslavnim poklonicima iz različitih zemalja sveta“.


Sveštenik je takođe podsetio da monasi koji se nalaze u kosovskim manastirima podržavaju u njima molitveni život, bez obzira na „velike opasnosti i neprestanu brigu o bezbednosti“.

Podsechanja radi, Rusija je odlučila da daruje dobrovoljni prilog u UNESKO za finansiranja radova na obnavljanje pravoslavnih svetinja Kosova.


Saglasno odluci premijera Ruske Federacije Vladimira Putina, čiji tekst objavljuje sajt vlade, 2010. i 2011. godine po milion dolara. Putin je poručio ministarstvu inostranih poslova da obavesti UNESKO o donetoj odluci i da zajedno sa ministarstvom finansija dogovori uplati iznosa.

2024 © - Vesti online