Četvrtak 07.10.2010.
08:00
Tanjug

Zaljubljivanje aktivira 12 područja u mozgu

Ljubav utiče na mentalno i fizičko zdravlje

Koristeći funkcionalnu magnetnu rezonancu, naučnici su uspeli da otkriju neuronsku zonu koja prva reaguje kada pomislimo ili vidimo osobu u koju smo zaljubljeni.


Identifikovana područja, čija su imena prilično rogobatna i nimalo romantična, i ranije su bila poznata naučnicima po svojoj ulozi u sferi emocija, motivacije, zadovoljstva, kao i u sferi društvenog ophođenja, koncentracije i predstave o sebi i sopstvenom telu.


Među područjima koja se aktiviraju kada se zaljubimo našla su se i ona koja su povezana sa delovima mozga koji se dovode u vezu sa neurotransmiterom dopaminom, poznatim po tome što stimuliše moždane ćelije, podižući raspoloženje i telesnu pokretljivost.


Ovo istraživanje nije puka akademska vežba, ističu naučnici, navodeći da bi razumevanje rada mozga u stanju zaljubljenosti moglo da pomogne stručnjacima da bolje shvate probleme u odnosima ljudi i njihovo sekuslano ponašanje.


To bi, takođe, moglo da lekarima i psiholozima pomogne u pronalaženju novih terapija u lečenju stanja kao što je zavisnost od ljubavi.


"Što više budemo znali o ljubavi, to ćemo više poštovati moć i značaj njenog uticaja na mentalno i fizičko zdravlje", kazala je vođa istraživanja, dr Stefani Ortidž sa Univerziteta Sirakuza u državi Njujork.


Rezultati istraživanja koje je nad 120 "do ušiju zaljubljenih" volontera zajedno sa kolegama sa Univerzitetske bolnice u Ženevi sprovela dr Ortidž, objavljeni su u časopisu "Journal of Sexual Medicine".

2024 © - Vesti online