Sreda 06.10.2010.
19:46
Tanjug

Sud odlučio da Miri sudi u odsustvu

Mirjana Marković koja je u Rusiji već osam godina tvrdi da ništa ne zna ni o poternici ni o suđenju

"Krivično vanpretresno veće suda smatra da u slučaju Markovićeve, koja je sa još deset bivših funkcionera SPS-a i JUL-a tereti za nelegalnu dodelu stanova Vlade Srbije, postoje naročito važni razlozi da joj se sudi iako nije dostupna pravosudnim organima“, navodi se u saopštenju suda dostavljenom Tanjugu.

Postupak protiv Markovićeve je, zbog njenog bekstva, bio razdvojen od procesa protiv ostalih optuženih i, kako navodi Viši sud, "u ovom trenutku i dalje egzistiraju dva krivična postupka".

Sud precizira da zakon predviđa mogućnost da se navedeni krivični postupci vode odvojeno ili da se spoje i da se sprovede jedinstveni postupak, ali će o tome odluku doneti veće.

Mira Markovi je u bekstvu od 2005. godine, kada joj je propalo jemstvo od 15.000 evra. Kako su potvrdili predstavnici Generalog tužilaštva Ruske Federacije, ona u toj državi uživa status političke izbeglice i ne može da bude uhapšena po poternici srpskog Interpola, koja je raspisana za njom po naredbi nekadašnjeg Okružnog suda i još je na snazi.

Krivičnom gonjenju protiv Mire Marković 13. oktobra je pretila zastarelost, pa je Više tužilaštvo u Beogradu odlučilo da prekvalifikuje krivično delo za koje se teretila - nezakonito posredovanje i optuži je za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa nelegalnom dodelom stana Vlade Srbije radnici Zdravstvenog centra Požarevac Iloni Pešić, dadilji njenog unuka.

Protiv Markovićeve i njenog sina MarkaMilošovića Specijalni sud u Beogradu vodi istragu i zbog sumnje da su organizatori grupe za šverc duvana u periodu od 1996. do 2001. godine. Istraga je, međutim, u prekidu do njihovog hapšenja.

2024 © - Vesti online