Sreda 06.10.2010.
18:09
Tanjug

Plate i penzije dižu cene, ali to nije kraj sveta!

Cene će biti nešto više od srednjeg nivoa ciljane inflacije, nadam se da je neće preći, ali ni to nije kraj sveta", rekao je Šoškić
 

"Mi se nadamo da će država da uradi svoj deo posla kada je reč o kontrolisanim cenama koja su u njenoj nadležnosti", rekao je Šoškić na okruglom stolu Ekonomist grupe sa članovima Vlade Srbije.

Vlada Srbije je, naveo je Šoškić, uradila svoj deo posla, emituje blagajničke zapise, note i obveznice, a za građane je obezbedila subvencionisane kredite i potrošačke kredite u dinarima.


Šoškić je rekao da je obezbeđen i preferencijalni tretman za građane koje štede u dinarima, jer ne plaćaju kamatu od 10 odsto kao oni koji štede u devizama.

Šoškić je podsetio da je sa MMF dogovorena korekcija plata i penzija sledeće godine, a ta korekcija bi se radila za indeks potrošačkih cena u proteklih šest meseci.


"U taj period, uključuju se i ovih nekoliko meseci sa jakim poremećajima na tržištu cena hrane, pa će korekcija plata i penzija biti veća, nego što smo planirali i to će dodatno stimulisati rast cena", naglasio je Šoškić.


"Moguće je da će cene, merene indeksom potrošačkih cena, biti nešto više od srednjeg nivoa ciljane inflacije, nadam se da neće preći, ali ni to nije kraj sveta", rekao je Šoškić.


Ciljana inflacija za 2010. godinu je šest plus-minus dva odsto, podsetio je guverner i naveo da je, zbog jačanja inflatornih pritisaka, referentna kamatna stopa povećana, u avgustu i septembru, sa osam na devet odsto.


Šoškić je rekao da valutni rizik u sistemu nije zanemariv i zato će se insistirati na dinarizaciji Srbije. "Centralna banka je uvela svop aukcije kao model kontrole deviznog rizika, dozvolila je nešto veći raspon između rata i prihoda građana, ukoliko su krediti u dinarskom znaku, a radi se i na obaranju dinarskih obaveznih rezervi", naveo je Šoškić.

2024 © - Vesti online