Sreda 06.10.2010.
14:14
Pressonline

Slovenci prodaju neispravnu prvu pomoć u Srbiji

Ne važe na srpskom tržištu: Slovenački kompleti za prvu pomoć
 


 

U Zakonu o lekovima i medicinskim sredstvima, u članu 200, piše da spoljne i unutrašnje pakovanje svakog medicinskog sredstva koje pacijenti sami koriste mora da bude obeleženo na srpskom jeziku.

Cene kompleta

- "Galenika" 2.400 dinara
- "Tosama" 3.500 dinara

Međutim, na materijalu (gaze, zavoji, flasteri...) u kompletima za prvu pomoć koje na naše tržište distribuira slovenački proizvođač "Tosama", umesto „Zavoj za prvu pomoć", „Trouglasti zavoj" ili „Kompresna gaza", piše „Trikotni rubac", „Trikotna ruta", „Povoj za prvu pomoć", „Vpojna gaza" i „Založenec".

Uputstvo koje bi trebalo da koriste srpski vozači u slučaju povrede takođe je na slovenačkom jeziku, pa je nejasno kako će ovaj komplet koristiti vozači u Srbiji!

"Ako ne postoji uputstvo na srpskom jeziku, kako će naši vozači u slučaju povrede da upotrebe taj materijal. Moj savet svim vlasnicima motornih vozila, kojih u Srbiji ima više od dva miliona, jeste da prilikom kupovine novih kompleta za prvu pomoć sačuvaju račun, kako bi komplet mogli da vrate ako ne ispunjava standarde", navodi Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Izdate četiri dozvole

 

Dozvolu agencije za prodaju novih kompleta dobila su četiri distributera - „Galenika", „Mediteks", „MBS tehno" iz Srbije i slovenačka „Tosama". „Galenika" je jedina na tržište izbacila i komplete za A kategoriju. Kompleta "Mediteksa" i "MBS tehno" još nema u radnjama. Od 19. septembra sledeće godine kutija za prvu pomoć biće obavezan deo opreme, a oni koji to ne budu poštovali rizikuju da plate kaznu od 3.000 dinara.

Okanović kaže da su svi distributeri dužni da prodaju komplete koji ispunjavaju sve standarde, pa i da sav materijal i uputstvo za korišćenje u kutijama za prvu pomoć moraju da budu na srpskom jeziku.

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva kažu da, ukoliko je ovo istina, to predstavlja direktno kršenje Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima, ali da nije na njima da se time bave jer su za to nadležni Ministarstvo zdravlja i tržišna inspekcija.
 

"Agencija je nadležna samo za izdavanje dozvole za stavljanje u promet, a za kontrolu medicinskih sredstava koja se nalaze u prometu nadležne su inspekcija Ministarstva zdravlja i tržišna inspekcija. Mi smo izdali dozvole za registraciju i distribuciju i sva četiri distributera koja su dobila dozvole moraju striktno da se pridržavaju pravilnika",  navodi PR Agencije za lekove i medicinska sredstva Aleksandar Tucović.

2024 © - Vesti online