Utorak 05.10.2010.
21:05
Tanjug

Veljinom napadaču potvrđena presuda

Čast mu je da bude u zatvoru: Dejan Stojadinović

Odlukom Apelacionog suda Stojadinović je za osam meseci od incidenta pravosnažno osuđen zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje na javnom skupu, pošto je lideru NS tokom potpisivanja peticije za smenu vlade, zadao više udaraca u glavu i naneo mu lake telesne povrede.


Istom presudom Stojadinović je obavezan da plati i novčanu kaznu u iznosu od 100.000 dinara.


Po nalazu Apelacionog suda prvostepena presuda ne sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka, ni povrede krivičnog zakonika koje sud ispitije po službenoj dužnosti, niti nedostatke na koje se ukazuje u podnetim žalbama.

Žrtva napada: Velimir Ilić

U pogledu odluke o kazni Apelacioni sud je utvrdio da olakšavajućih okolnosti za okrivljenog nije bilo, dok je prvostepeni sud pravilno utvrdio otežavajuće okolnosti za okrivljenog i dao im adekvatan značaj jer je napao Ilića pred velikim brojem ljudi u najprometnijoj ulici u Beogradu kojom prolazi veliki broj građana i turista, što govori o visokom stepenu drskosti i bezobzirnosti u postupanju okrivljenog.


Optužnica Višeg javnog tužioca u Beogradu podneta je 11. februara 2010. godine, a odlukom Apelacionog suda u Beogradu predmet je pravnosnažno okončan.


Stojadinović, koji je negirao krivično delo tokom suđenja, po izricanju presude dobacio je da je to "politička presuda" i da mu je čast da bude u zatvoru, navodeći: "Svi ste vi ubili Đinđića".


Ilić je tokom svedočenja na suđenju rekao da smatra da je napad na njega bio izrežiran, kako bi bio isprovociran da upotrebi oružje, jer se, kako je naveo, tih dana pričalo da li treba da se nosi oružje radi lične zaštite.

2024 © - Vesti online