Utorak 05.10.2010.
18:52
Vestionline, R. Lončar

"Crni oblak nad srpskim Jerusalimom"

"Nadamo se da će Gospod, ali i oni koji su tu ostavili dela, svoj trag i svete mošti učiniti da se naše ime ne izbriše, a svetinje ostanu za svagda naše", rekao je patrijarh Irinej na svečanoj akademiji "Zdravica prijateljstva", održanoj u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom njegovog ustoličenja.

Patrijarh srpski je poručio da će uz pomoć Gospoda i svetitelja koji su "delali na tom prostoru" učiniti sve da se ime sprskog naroda ne izbriše i da svetinje na Kosovu i Metohiji ostanu zauvek srpske, ali i vjednosti svetske baštine.

On je rekao da je od svetskih moćnika zatražio da ne zaborave na svetinju i značaj Kosova i Metohije za srpski narod, kao i da se ne ogreše o nijedan narod koji tamo vekovima živi i ostavlja trag.

Patrijarh Irinej se, kako je rekao, u obavljanju svoje dužnosti koju shvata kao veliku čast uzda u pomoć arhijereja, sveštenstva i naroda, kao i onih koji predstavljaju narod.

"U našoj istoriji crkva i narod, odnosno vlast tog naroda, bili su uvek jedinstveni. Kada su bili jedinstveni, ostavljali smo dela od neprolazne vrednosti kojima se danas ponosimo i kojima se svet divi", dodao je poglavar SPC.

U svečnom programu, koji režirao upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović, učestvovalo je Amatersko kulturno-umjetničko društvo "Obilić", Beogradski muški hor i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički".

Pevali su operski pevači Radmila Bakočević, Sanja Kerkez, Li Huan, Oliver Njego, kao i izvođači narodne i zabavne muzike Predrag Cune Gojković, Merima Njegomir, Snežana Berić, Ranko Jović i drugi.

Prijem za predstavnike naroda

Zbog nemogućnosti predstavnika vlasti i opozicije da prisustvuju ustoličenju u Pećkoj patrijaršiji 3. oktobra patrijarh Irinej je sinoć za njih upriličio svečani prijem u Patrijaršiji SPC u Beogradu. Prijemu su prisustvovali srpski državnici, politički lideri i drugi uglednici.

Zvanice su uz patrijarha Irineja dočekali i pozdravili, između ostalih i oni episkopi koji nisu bili u Peći, mitropolit dabrobosanski Nikolaj i episkop sremski Vasilije.

Među visokim gostima bili su premijer Srbije i Republike Srpske, Mirko Cvetković i Milorad Dodik, ministar vera Srbije Bogoljub Šijaković, Vojislav Koštunica lider DSS, Tomislav Nikolić predsednik SNS, akademik Matija Bećković, Vuk Draškovićlider SPO, Dragan Đilas gradinačelnik Beograda, ministar vojske Dragan Šutanovac, ministar zdravlja Tomica Milosavljević, princ Vladimir i princeza Brigita Karađorđević i mnogi drugi iz srpskog društveno/političkog života.

Patrijarh srpski Irinej, 45. na tronu Srpske pravoslavne crkve, svečano je ustoličen u nedelju, 3. oktobra, u Pećkoj patrijaršiji.  

2024 © - Vesti online