Utorak 05.10.2010.
12:18 >> 15:07h
Vestionline

Policajci blokirali deo Nemanjine ulice

Traže potpisivanje posebnog kolektivnog govora
 

Predstavnici sindikata su razgovarali sa generalnim sekretarom vlade Tamarom Stojčević koja im je, kako su rekli, obećala da će preneti njihove zaheve premijeru i sutra ih o tome obavestiti.


Osnovni zahtevi tog sindikata su potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u MUP-u, kojim bi se uredilo i plaćanje noćnog i prekovremenog rada, jubilarnih nagrada, rada na državni praznik...


Predsednik polcijskog sindiakta Srbije Veljko MIjailović rekao je da Stojčevićeva bila naklonjena prema sindikalnim zahtevima, dodajujući da će svi budući koraci tog sindikata zavisiti od odluka Vlade Srbije.


Predstavnik tog sindikata Zoran Lonačar je rekao posle protesta da "imamo dobre namere vlade, a šta će konkretno biti od toga znaćemo sutra".


Sindikalci smatraju da zaključak vlade, kojim se prava zaposlenih u MUP-u rešavaju izmenama i dopunama kolektivnog ugovora za državne službenike i nameštenike ne može da se primeni na policiju zbog specifičnosti njenog posla.


Sindikalci traže i da se policiji obezbede odgovarajuće uniforme i tehnička sredstva za rad, kao i da se iz procedure povuče predlog zakona o penzijsko invalidskom osiguranju čije odredbe su, po njima, loše za policajce.


Tokom protesta koji je zvanično počeo petnaestak minuta posle podneva bio je zatvoren za saobraćaj deo ulice od Kneza Miloša do Sarajevske. Policajci su protestovali u civilnim odelima noseći transparente sa preteženo sindikalnim zahtevima i nazivima svojih jedinica.


Redovnog policijskog obezbeđenja gotovo da nije bilo, osim uobičajenog broja policajaca koji obezbeđuju zgradu vlade. Tokom protesta, koji je trajao nepuna dva sata, sa razglasa je puštana popularna muzika u kojoj se veličaju zahtevi radnika i naglašava borba za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja.


Protestu su se priključili predstavnici nezavisnog i samostalnog sindikata, a među okupljenima je bio i savetnik u vladi Srbije Ivica Tončev. 

2024 © - Vesti online