Utorak 05.10.2010.
10:34

Velja: Švercovao sam pare za lidere DOS!

Razočaran i revoltiran: Velimir Ilić
 



"Peti oktobar je potpuno uništen i devalviran", izjavio je Ilić u intervjuu za „Alo!“ i dodao da je to učinjeno "odmah, 6. oktobra, jer je jedna ekipa koja je preuzela vlast želela da glumi Slobu".

Šta kažete o pokojnom Zoranu Đinđiću?


"I on je bio maska za jednokratnu upotrebu, ali kada je ukapirao, bilo je kasno. Ima još takvih - Zoran Živković i recimo Momčilo Perišić i pokojni Vuk Obradović su kasno videli da su roba za jednokratnu upotrebu. Trebalo je da odradimo posao i da nestanemo. Ja, koji sam bio izvođač radova tog 5. oktobra, odjednom sam postao nepoželjan, a zvali su me Gerhard Šreder, Džordž Buš, Stejt dipartment, italijansko rukovodstvo, norveško..."

"Ta ekipa je uvela krizne štabove, uvela je političke partije u velike gigante i uništila privredu. Tajkuni su postali mnogo bogatiji, a stvoreni su i neki novi. Državni vrh je proizveo i „surčince“ i „zemunce“ i Legiju...", navodi Ilić.

Na pitanje kako pamti srpskog predsednika Borisa Tadića iz tih revolucionarnih dana", Ilić odgovara:
 

"Nisam ga video 5. oktobra nigde. Boris Tadić se pojavio kao proizvod nametnut spolja posle 5. oktobra. On za vreme 5. oktobra nije postojao, nije imao rejting 0,001. Svi direktni učesnici 5. oktobra su sklonjeni. Peti oktobar je bio maska da se nađu neki koji će da odrade jedan prljav posao i da predaju vlast onima koje su strane naše službe pripremale za tu vlast. Oni su se lepo razmestili i počeli obračun sa pravim demokratskim snagama".


Ilić je rekao i da su obračun sa učesnicima 5. oktobra počeli "mamini i tatini sinovi, deca gubitnika Osme sednice. Među njima je i Boris Tadić, Mlađan Dinkić...".


Upitan o optužbama tadašnjeg režima da su DOS i „Otpor“ finansirale strane obaveštajne službe, Ilić je kazao: "Tačno je da je deo tih snaga finansiran spolja, a neki se i dalje finansiraju. To je jedan deo Otpora, Čeda Jovanović, Cesid, Nenad Čanak..."

"Otpor“ nas je sve prevario

 

- Otpor je bio najveća prevara. Gde je rukovodstvo „Otpora“? Homen je državni sekretar, Neca (Nenad Konstantinović, prim. a.) evo ga dole, predsednik administrativnog odbora, Labusov zet, drži bilborde, veliko preduzeće, advokatske kancelarije, bavi se biznisom. Srđan Milivojević je ušao u DS i sada je i on poslanik. DS je poturio „Otpor“ i napravio „Cesid“ da bi vladao Srbijom. To je bio jedan sistem koji je razrađen u Vašingtonu, kad smo bili pokojni Đinđić i ja, da je neophodno stvoriti "Cesid“ koji će da priprema javno mnjenje za izbore.


Upitan o pričama da je išao u Mađarsku po pare i delio ostalim liderima DOS-a kod pumpe „Zmaj“ na autoputu, Ilić kaže: "Ne, ja sam bio fizičko lice za prenošenje para, vrlo često. Ostali nisu imali petlje da ih prenesu preko granice. I nije tačno da je to bilo kod „Zmajeve“ pumpe, nego kod „Rodića“. Tu su me čekali da im predam novac".


On je kazao i da nije znao ko su ljudi koji su davali taj novac. "Bila je jedna gospođa iz DOS-a koja je to sve organizovala, a ja sam trebao samo da prenesem to preko granice".

Ilić je dodao i da je ta gospođa pokojna. "Kako je pokojna, ja ne znam. Trebalo je da pokrenem to pitanje, ali nisu mi dali", kazao je on.

Tadić potpuno sarađuje sa Tačijem

Kažete da znate ko vam je zabranio da prisustvujete ustoličenju patrijarha Irineja?


"Kosovski policajci su mi rekli da se obratim kabinetu predsednika Srbije, koji im je dostavio spisak političara koji će da budu na ustoličenju. Nisam mogao da dođem tamo zato što je to bilo ustoličenje Borisa Tadića. Kako su mogli meni to da zabrane kada ja nosim najveća priznanja SPC i orden ruskog patrijarha. Meni neko iz kabineta predsednika da zabrani da odem na ustoličenje patrijarha, koji sam dobio Oorden svetog Save pre nego što je Tadić bio kršten. Saradnja rukovodstava Srbije i Kosmeta je bliska, kao što je Milošević sarađivao sa Tuđmanom tokom „Oluje“, kazao je Ilić za "Alo".


Vi na osnovu toga smatrate da Tadić sarađuje sa Tačijem?


"Direktno sarađuje 100 posto. On se šepuri po Kosmetu sa Teodosijem da bi se smanjilo sveštenstvo, da se proteraju pojedini velikodostojnici sa Kosmeta. To je sve da se deo manastira isprazni. Dva čoveka koja su nerazdvojna su Boris Tadić i Teodosije, koji je ljut na mene. Tražio je od mene kao ministra da mu kupim buldožer. Ja sam mu objasnio da ne može vlada to da kupi zakonski i on se naljutio".

2024 © - Vesti online