Ponedeljak 04.10.2010.
21:51
Mondo

Kuršumlija: Deda raspušta skupštinu!?

Sednica Skupštine opštine Kuršumlija prekinuta je danas nakon fizičkog obračuna odbornika opozicije i vladajuće koalicije.

Radoslav Milosavljević je prekinuo svađu i pozvao odbornike da se urazume i počnu da rade u interesu građana, ili će pozvati meštane da ih izbace iz sale

Do obračuna je došlo pošto je Slavko Ilić zatražio da skupština verifikuje njegov odbornički mandat, pošto je on u ime Demokratske strake (DS) zamenio odbornika koji je podneo ostavku.

Nakon što je taj predlog odbijen, Ilić je sa stola predsedavajućeg oteo papir iz ruku predsednika Skupštine Radoljuba Vidića i zgužvao ga.

Zamenik predsednika skupštine Milija Milenković odgurnuo je Ilića, a zatim su se umešali i drugi odbornici iz vladajuće koalicije i opozicije.

U opštem metežu, guranju i udaranju, na skupštinsku govornicu popeo se meštanin planinskog sela Sekirača Radoslav Milosavljević koji je prekinuo svađu i pozvao odbornike da se urazume i počnu da rade u interesu građana, ili će pozvati meštane svog sela da ih izbace iz sale.

"Molim vas tišina! Jesmo li vas za ovo glasali? Imam 80 godina, osamnaestoro unuka i dvanaestoro praunuka, hoću malo poštovanja. Za sve te godine ovako nešto nisam video. Sram vas bilo! Predlažem da vas sve smenimo", kazao je Milosavljević nakon čega je zamenik predsednika skupštine dao pauzu.

Milosavljević je u pauzi u holu ispred skupštinske sale ponovo pozvao odbornike da se ne otimaju oko vlasti ili će, u suprotnom, dovesti seljake iz tog sela da ih, kako je kazao, sve izbace napolje iz opštinske zgrade.

"Ovo što se radi u ovoj skupštini ni deca ne rade. Predsednik je ovde neko ko treba da kaže dosta, ali ovde nema predsednika ni njegovog zamenika. Treba da se zna ko je stariji i ko treba da vodi računa o svemu. Slučajno sam danas u opštini i šokiran sam ovim što sam zatekao u opštinskoj sali. Nisam mogao da se uzdržim a da im se svima ne obratim", kazao je Milosavljević.

Nakon incidenta u skupštinskoj sali usledile su i prijave policiji sa obe strane.

Opština je prijavila Slavka Ilića zbog ometanja rada skupštine dok je Ilić prijavio zamenika predsednika Skupštine zbog fizičkog nasrtaja na njega.

Sednicu Skupštine opštine su zatim napustili svi opozicioni odbornici a skupštinska većina, koju čine odbornici DSS-a, SRS-a, Nove Srbije i grupe građana, nastavila je rad.

Pre incidenta odbornici opozicije su tvrdili da je prethodna sednica bila nelegalna i zahtevali da se sednica odloži dok ne stigne mišljenje Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Oni su tvrdili da je opštinska Izborna komisija za tri odbornička mandata, čiji su prethodni vlasnici podneli ostavke, izdala po dva uverenja, zbog čega je danas sednici umesto 37 prisustvovalo 40 odbornika.

2024 © - Vesti online