Ponedeljak 04.10.2010.
21:09
Seecult

“nEXt YU”: Veličanstvena Jugoslavija

Sve planirane predstave nastaće kroz konfrontaciju različitih iskustava, sistema, mišljenja i ideja pozorišnih stvaralaca iz regiona.

Jugoslavija kao budući jedinstveni kulturni prostor

U Ateljeu 212 će biti angažovani mnogi istaknuti reditelji iz nekadašnje Jugoslavije, među kojima su Rahim Burhan, ali i mladi sarajevski reditelj Elmir Jukić, koji je postavio komad “Žaba” u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.

Jagoš Marković će režirati, kako je navelo pozorište Atelje 212, verovatno najbolji komad ikada napisan u Jugoslaviji - “Gospodu Glembajeve” Miroslava Krleže, a podela već sada izaziva ogromno interesovanje - Anica Dobra tumači lik Barunice Kasteli, dok Nikola Ristanovski iz Skoplja, koji se u Beogradu proslavio naslovnom ulogom u predstavi “Derviš i smrt” u Narodnom pozorištu, igra Leona Glembaja.

Atelje 212 će nastaviti i da sarađuje sa drugim pozorištima u regionu. Planirana je koprodukcija sa Narodnim pozorištem Republike Srpske, a u toj predstavi će biti angažovani mladi glumci Ateljea 212, kao i njihove kolege iz Banjaluke.

“Pokušaćemo da što više dobrih ideja nađe svoje mesto na našoj sceni i da pozorišna mreža bivše Jugoslavije oživi kroz Atelje 212”, navelo je to pozorište.

Hit prethodne sezone: "Kosa"

Prošlu sezonu Ateljea 212 pod nazivom "Revolucija" obeležio je hit mjuzikl “Kosa”, a osim tog mjuzikla Džemsa Radoa i Džeremija Ragnija, u režiji Kokana Mladenovića, bilo je još pet premijera - “Dokle” Milice Piletić, u režiji Alise Stojanović, “Prljave ruke” Žan Pol Sartra, u režiji Nikite Milivojevića, “Čekaonica” Borisa Liješevića i Branka Dimitrijevića, u režiji Liješevića, “Da nam živi živi rad” Milana Markovića i Anđelke Nikolić, u režiji Anđelke Nikolić i “Pazarni dan” Aleksandra Popovića, u režiji Egona Savina.

Atelje 212 je gostovalo i na mnogim festivalima u zemlji i regionu, osvojivši više prestižnih nagrada, a posebno interesovanje, gotovo nezapamćeno u novijoj istoriji beogradske pozorišne scene, izazvalo je novom verzijom čuvenog brodvejskog mjuzikla “Kosa” koji je, uz različite reakcije kritike i nesvakidašnju marketinšku kampanju, privukao za samo tri meseca izvođenja više od 10.000 gledalaca.

Predstavom “Kosa” otvoreno je i 55. Sterijino pozorje u Novom Sadu, a gostovao je i u Sarajevu, Banjaluci, Budvi...

2024 © - Vesti online