Ponedeljak 04.10.2010.
13:11
Srna

Lekari neće da leče Srbe povratnike

"Kada službenici i lekari u domovima zdravlja ili bolnicama vide da je zdravstvena knjižica overena u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, neće da pruže zdravstvene usluge pacijentima", rekao je Mihajlović za "Glas Srpske".

Primaju Srbe povratnike kao pacijente samo u slučaju hitne pomoći, ali to i naplate

On kaže da lekari prime i pregledaju Srbe povratnike kad im je potrebna hitna medicinska pomoć, ali da to i naplate.

"To je veliki problem i povratnici su primorani da po pomoć lekara odlaze u Bijeljinu, Doboj, Brčko ili Zvornik, gde im je sedište za overu knjižice", dodao je Mihajlović, ističući da se na ovaj način ugrožava opstanak Srba u Tuzlanskom kantonu, ali i u drugim dijelovima Federacije BiH.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS rekli su da je korištenje zdravstvene zaštite na teritoriji drugog entiteta regulisano Sporazumom o načinu i postupku korištenja zdravstvene zaštite osiguranih lica na teritoriji BiH.

"Sporazumom je propisano da zaposlena lica pravo na zdravstveno osiguranje mogu ostvariti u mestu prebivališta ili u mestu rada, odnosno tamo gde se uplaćuju doprinosi za zdravstveno osiguranje", rekla je službenik za odnose s javnošću ovog fonda Nikolina Dušanić.

2024 © - Vesti online