Nedelja 03.10.2010.
14:27
Tanjug

Šešelja u Hagu lečili elektrošokovima!

Šešelj pod elektrošokovima: Zdravlje sve slabije
 

Krasić, visoki funkcioner SRS je na konferenciji za novinare rekao da je potrebna veća briga o zdravlju Šešelja, koja u Haškom tribunalu zavisi samo od sekretarijata tog suda i od toga koliko košta zdravstvena nega, jer su u Holandiji sve zdravstvene usluge skupe.

Šešelj je optužen za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini (BIH) i Vojvodini od 1991. do 1993. godine.


Predsednik SRS je 21. januara 2009. dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala zbog obelodavanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka, čiji je identitet po nalogu pretresnog veća bio zaštićen od javnosti.


Šešelj je osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i ta kazna mu je potvrđena 19. maja 2010.


Vođa SRS je 4. februara ove godine drugi put optužen zbog objavljivanja u knjizi podataka o 11 zaštićenih svedoka.

"Nad Šešeljem je 17. septembra izvršena metoda elektrokonverzije, odnosno elektrošokova putem kojih doktori pokušavaju da srce vrate u normalni sinusni ritam zbog aritmije, istakli su ranije u stručnom timu koji pomaže odbranu haškog optuženika."


Krasić je istakao da je neophodno primeniti doktrinu zloupotrebe postupka i pustiti Šešelja na slobodu, jer je nepravedno suditi čoveku čija se prava krše i nad kojim se sprovodi tortura i koji je skoro osam godina u pritvoru.


Zvaničnik SRS je izrazio očekivanje da će se Šešelj uskoro vratiti u Srbiju, jer tužilaštvo ad hok suda Ujedinjenih nacija nije uspelo da dokaže krivicu.

Krasić je rekao da za sada nema ni najava pretresa, ni pojavljivanja Šešelja u sudnici, jer Haški tribunal i dalje nastoji da oduglovači postupak protiv lidera SRS i da se ne zna da li će ponovo biti održana statusna konferencija.

"Haški tribunal nastavlja da krši prava lidera SRS i razmišlja da se u sudnici pojavi još jedan svedok tužilaštva", rekao je Krasić, ocenivši da bi moralo da se preispita i istraži da li je tužilaštvo "pritiskalo i ucenjivalo svedoke" i da li treba da odgovara za nepoštovanje suda.

2024 © - Vesti online