Nedelja 18.10.2009.
19:17
Vestionline

Kina premešta 330.000 ljudi

Započelo je izmeštanje i trajno preseljenje stanovnika iz dve centralnokineske provincije da bi se "otvorio put" realizaciji projekta preusmeravanja vode iz vodom bogatih reka na jugu ka severu zemlje.

Iz oblasti Sinhuan u provinciji Henan biće preseljen najveći broj ljudi. Predviđeno je preseljenje 162.000 stanovnika iz 185 sela a to bi trebalo da se završi 2011. godine.

Kada bude završen projekt, voda će poteći cevima i kanalima u tri pravca i biće preusmerena iz centralnih, južnih i zapadnih oblasti, ka severu.

Predloženo je evakuisanje stanovnika iz oblasti gde se nalazi rezervoar Danđiangko da bi se gradila brane za preusmeravanje toka reke Jangce radi snebdevanja vodom Pekinga i drugih gradova.

Kritičari projekta naveli su da bi preusmeravanje vode "moglo naškoditi prirodnoj sredini". Indijska vlada izrazila je bojazan zbog sprovođenja projekta kojim se, između ostalog predviđa i izgradnja brane na Tibetu koji bi mogla da ozbiljno ugrozi tok Bramaputre.

Agencija Sinhia je podsetila da je Kina i ranije sprovodila velike građevinske poduhvate kada je zbog gradnje hidrocentrale Tri klanca, najveće na svetu, morala da se trajno premesti blizu 1,3 miliona stanovnika.
 

2024 © - Vesti online