Nedelja 03.10.2010.
18:52
Press rs

Estrada u ponoru: Slavni u bedi!

Eva Ras na "Farmi" : Poznata glumica je ušla u rijaliti, da bi zaradila za goli život

Za glumicu Evu Ras možemo s punim pravom reći da je jedina istinska VIP ličnost u rijalitiju „Farma". Međutim, da je poznata glumica u svojoj karijeri zarađivala proporcionalno svojoj slavi, verovatno je nikada ne bismo ni videli na najpoznatijem srpskom imanju u Lisoviću. Jer, pionirka erotike u srpskom filmu ušla je u najgledaniji srpski rijaliti sa polupoznatim, pa i skoro anonimnim likovima da bi zaradila za goli život, jer joj je nedavno ukinuta penzija.

Eva je samo jedna u nizu poznatih ličnosti srpske muzičke i kulturne scene koje su starost dočekale slavne, a siromašne. Nebriga države, raskalašan život, pa i poroci neki su od razloga za njihovo siromaštvo.

Margita umrla kao beskućnik

Na srpskoj estradi postoji veliki broj primera zvezda koje su završile u oskudici. Neki od njih danas nisu među živima. Muzički kritičari stavljaju Šabana Bajramovića rame uz rame sa najvećim imenima svetskog soula. Čak je Indira Gandi plakala slušajući romskog Džejmsa Brauna, ali sve to nije bilo dovoljno da Bajramović izbegne siromaštvo u poslednjim godinama života, bez sredstava i za najosnovnije lekove. Jedna od najtužnijih je sudbina klavijaturistkinje EKV Margite Stefanović, koja je umrla u domu za beskućnike. Ništa bolje nije završila ni legendarna glumica Sonja Savić, koja je zbog poroka završila u potpunoj bedi.

Danas je malo onih koji se sećaju čuvene folk zvezde Bore Spužića Kvake, iako su njegove pesme i danas slušane. Ovaj pevač i harmonikaš, koji je u svojim pesmama doticao najdublje ponore ljudskih života i sudbina, kao da je predvideo svoju. Kritičari su njegov glas upoređivali sa Šarlom Aznavurom. Kvaka je živeo kao Džoni Keš, a umro kao Alija Sirotanović.

Seks simbol '80-ih Marina Perazić odavno se oprostila sa muzičkom karijerom. Posle povratka iz Amerike, sa ćerkama živi u Rijeci i javno priznaje da je izdržava otac. Finansijsku situaciju pokušala je da popravi učešćem u rijaliti-šouu „Farma", i to dva puta - jednom u Hrvatskoj, a potom i u Srbiji.

Folk legenda Dobrivoje Topalović je pre nekoliko dana javno priznao da je u teškoj finansijskoj situaciji i da je strpljivo čekao u redu da podigne 1.700 dinara od besplatnih akcija. Miodrag Petrović Čkalja, najpopularniji srpski komičar, sigurno da nikoga ne bi nasmejao svojom starošću uz mizernu penziju. Nikada nije javno pričao o tome, ali su se provlačili novinski naslovi „Čkalja gladuje", na koje je jedino reagovala komičarka Nela Eržišnik protestnim pismom.

Zvezdin kapiten kao čistač

A da se od stare slave ne živi, a još manje na njoj zarađuje, pokazao je i prošlogodišnji primer Dragoslava Šekularca, jednog od najboljih igrača u istoriji evropskog fudbala, kada se požalio da je prinuđen da pozajmljuje novac od prijatelja za najosnovnije potrebe.

Saša Ćurčić, fenomenalni fudbaler, koji je čak postigao gol meseca po izboru engleskih sportskih novinara, umesto da se baškari po vilama i skupocenim automobilima, prinuđen je da se pojavljivanjem u rijaliti-šou programima i bori za egzistenciju. Desetine miliona potrošenih na žurke, žene, provode, vratili su ga u Besni Fok bez prebijene pare u džepu. Ponovo mu je pružena prilika - pobedio je u „Velikom bratu", ali i taj novac je otišao brže nego što je došao.

Možda jedna od najtragičnijih fudbalerskih sudbina svakako je život Zvezdinog beka Žike Jeftića koga su društvo i kocka uništili. Kažu da je na kraju ovaj talentovani igrač radio kao čistač na stadionu, istom onom na koji je istrčavao kao kapiten Zvezdinog tima.

Tarantinu uspeh, našem kompozitoru beda

Samo dobri poznavaoci zabavne i narodne muzike danas se sećaju Dragana Tokovića, nekada velike muzičke zvezde, retko talentovanog čoveka koji je bio i vrhunski interpretator i još bolji kompozitor. Otac mu je bio sveštenik, majka profesor, a on se posvetio muzici. Voleo je džez i rano se otisnuo u svet, gde je pevao po klubovima. Jedno vreme živeo je u Egiptu, a onda se vratio u Srbiju. Od njegovih hitova pamte se „Rastao sam pored Dunava", „Zorice, Zorule" i „Lela Vranjanka".

Međutim, Toković je i pored ogromne slave i uspeha završio kao beskućnik, klošar i umro je u domu za nezbrinuta lica. Tražeći muzičku podlogu za svoj sada već kultni film „Petparačke priče", čuveni Kventin Tarantino angažovao je ekipu vrsnih muzičara koji su, na još misteriozan način, došli do pesme Dragana Tokovića, „Lela Vranjanka" i tu melodiju pretvorili u instrumental po kojem je ovaj film, uz ostalo, poznat. Toković je imao pravo na tužbu, navodno je i razmišljao o njoj, ali nije imao para za advokate.

2024 © - Vesti online