Nedelja 03.10.2010.
12:35
Vesti

Jedinstveni globtroter Bora Milutinović

Podmladio se - Bora Milutinović

Naravno, takvim podvigom Pareira je samo sustigao našeg Velibora Milutinovića. Popularni Bora je, opet, svojevrstan rekorder. Dok je Pareira na dva završna turnira vodio "karioke", naš legendarni stručnjak je na svih pet Mondijala, i to uzastopnih od 1986. do 2002, bio selektor pet različitih reprezentacija - Meksika, Kostarike, SAD, Nigerije i Kine.


U četvrtak, 7. oktobra, Milutinović će se možda prisetiti da je baš tog dana pre devet godina obezbedio da mu u najmnogoljudnijoj zemlji sveta za života podignu spomenik. Nekako baš u to vreme dao je intervju u kojem je otkrio neke malo poznate stvari iz svog života i karijere.

Recimo, svuda, pa i u njegovim dokumentima piše da je rođen 7. septembra 1944. A Bora je četiri godine stariji! Kad je 1966. iz OFK Beograda odlazio u Francusku, policajac na beogradskom aerodromu je primetio da mu u pasošu nedostaje poslednja cifra u godini rođenja. Milutinoviću je rečeno da sam upiše poslednji broj i on se "podmladio" za četiri godine.

"Kad sam u meksičkom UNAM-u završavao karijeru, predsednik mi je rekao: Boro, ti si već u 33. godini, vreme je da te spremamo za trenera. A ja sam imao već 37", prisećao se Milutinović.


Još jedan detalj vezan za pomenuti UNAM... Kad je "otkrio" Uga Sančeza, telefonirao je legendarnom generalnom sekretaru Zvezde Slobodanu Ćosiću: "Ćoso, imam jednog sjajnog igrača". A Ćosa mi odbrusi: "More, nudi tog bezveznjaka Partizanu, mi takvih imamo na kilo!"

Počeli smo s Kinom, pa da tako i završimo. Ljubiša Tumbaković nam je pričao kako je, dok je radio u ovoj zemlji, jednom prilikom sreo Milutinovića na nekom aerodromu. Okružen svitom kineskih novinara, ljubazno se pozdravio sa mlađim kolegom i pitao ga kako vodi treninge. Pošto mu je Tumba naveo nekoliko metoda koje koristi u radu, blesnu Milutinovićev širok, šeretski osmeh:

"Eh, gde bi mi bio kraj da još to znam!" 

2024 © - Vesti online