Nedelja 03.10.2010.
11:32
Alo

Princ Vladimir: Lažna obećanja EU

- Vrlo sam zabrinut i razočaran, posebno u poslednje 2,5 godine. Srbija je maltene bila prinuđena da kapitulira i u Ujedinjenim nacijama podnese više nego kompromisnu Rezoluciju o Kosovu. Po mom mišljenju, to je isto kao da smo upakovali Kosovo u ukrasnu kutiju, stavili mašnu i poklonili ga Albancima - kaže princ Vladimir u intervjuu za ''Alo''.

Rusi su razočarani našim ponašanjem: Princ Vladimir Karađorđević

Mislite li da je trebalo da predsednik Boris Tadić i srpska vlada drugačije postupe?


- Ne znam, nikad nisam bio u poziciji da mi je uperen pištolj u glavu, a mislim da su oni bili pod takvom vrstom pritiska. Nikog ne optužujem i ne kažem da bih ja mogao bolje da uradim da sam bio na mestu premijera ili predsednika. Ako me pitate da li bih ja mogao bolje, odgovor je: ''Ne znam.“ Ali ako me pitate da li bih uradio nešto drugo, odgovor je: ''Definitivno!“

Ipak, kažete da je politički pravac Srbije pogrešan.


- Mislim da su Rusija i Španija veoma razočarani našim ponašanjem u vezi sa Kosovom. Posle ovoga, bojim se šta će biti sa Raškom, Vojvodinom... Nisam protiv Evropske unije, ali počinjem da gubim poverenje u njihova obećanja, jer zauzvrat traže veoma mnogo.

Kakva bi trebalo da bude politika Srbije?


- Ne kažem da ne treba da idemo u EU, već samo da izmerimo šta dobijamo, a šta gubimo. Ne treba da se prodajemo i rasparčavamo državu ni po koju cenu. Treba dobro da procenimo obećanja koja dobijamo i da sagledamo posledice svojih postupaka ne za 10 već za 100 godina.

Kako vidite Srbiju za 10 godina?


- Nažalost, ne mislim da će nam biti lako. U Srbiji ima jako puno siromaštva, nezaposlenosti... Bojim se da će nam iz EU stizati lažna obećanja i da još dugo nećemo postati njihov član. Sa druge strane, cena koju traže da platimo za ulazak u EU je previsoka. A da li nas tamo zaista čekaju med i mleko? Vidite, čak ni Velika Britanija nije deo monetarne unije, a njihov ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg priča nam o dobrobitima EU.

Danas putujete u Peć na ustoličenje patrijarha Irineja?


- Naš najveći prijatelj je Srpska pravoslavna crkva, od prvog dana. Snaga Srbije zavisi od snage SPC, bez nje ni Srbi ne bi opstali.

Odlično govorite engleski i nemački, a kako se služite srpskim jezikom?


- Učim ga, ali ne svakodnevno. Radim po 15-16 sati i nemam vremena. Kad boravim u Srbiji, naučim po 200-300 novih reči, ali ih nažalost zaboravim. Naučio bih ga mnogo bolje da živim ovde. Učim i ćirilicu i shvatio sam da mi je lako da je čitam, ali ne razumem šta piše.

Pevate li neke srpske pesme?


- ''Marširala kralja Petra garda“, himnu ''Bože pravde“, ''Tamo daleko“...

2024 © - Vesti online