Nedelja 03.10.2010.
08:00
Vestionline

Hoćemo li se ikada rešiti bubuljica?

Jedna od studija koja se ozbiljno pozabavila problematičnim tenom i razlogom pojavljivanja akni i bubuljica među ljudima koji su odavno postali punoletni objavljena je u Americi još pre jedanaest godina.

Dokazano je da je 26 godina prosečna starost u kojoj se akne pojavljuju kao da nije bilo dovoljno što su nam upropastile tinejdžerske godine. Štaviše, primećeno je da se očekivana starost njihovog pojavljivanja svake godine povećava, s tim da je više odraslih žena nego muškaraca koji imaju problema s tom kožnom napasti.

Da bi stvar bila bolja, dermatolozi još uvek nisu našli odgovor na pitanje šta je izazvalo takvu 'epidemiju' akni među 20 i 30-godišnjacima. Pretpostavlja se da je njihova pojava povezana sa sve učestalijim fluktuacijama u hormonalnoj ravnoteži.

Kako starimo, kod žena se smanjuje nivo estrogena, što je razlog pojačanog lučenja sebuma i nastanka akni. S druge strane, pijete li tablete za kontracepciju, koje podižu nivo estrogena, vi imate besprekoran ten. Osim kontracepcijskih, postoje i druge vrste tableta za uspostavljanje hormonalne ravnoteže, o čemu je nabolje konsultovati doktora.

Za razliku od crvenih i upaljenih bubuljica, koje su zapravo način na koji imunološki sistem pokušava da savlada 'zarobljenu' bakteriju, sitne bele i crne bubuljice, poznatije kao mitiseri, nisu ništa drugo nego rezultat začepljenih pora.

Ne bi ih trebalo pokušavati istisnuti 'u kućnoj radinosti' jer time riskiramo dodatna oštećenje površinskog sloja kože, a bez garancije da ćemo ih se zaista rešiti. U tom slučaju, nema boljeg leka od tretmana čišćenja lica u kozmetičkom salonu.

2024 © - Vesti online