Četvrtak 19.11.2009.
13:56
Vestionline

Škundrić pod istragom

Petar Škundrić

Kako saznaje "Blic”, Odbor je doneo ovakvu odluku posle dugotrajne i mukotrpne provere da li postoji nekakav interni propis koji bi jednom čoveku omogućio da istovremeno obavlja sukobljene funkcije i sam ’’sebi bude nadležni ministar”.

’’Petar Škundrić ne može istovremeno da bude predsednik Skupštine akcionara NIS-a i ministar resora koji je za to zadužen. Unutarstranački dogovori ili neke političke odluke nas ne zanimaju. Po zakonu te dve funkcije ne mogu da budu objedinjene’’. kazao je ’’Blicu” izvor iz Odbora za rešavanje o sukobu interesa.

Po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, pri vršenju javnih funkcija ministar energetike i rudarstva, u čijoj su nadležnosti sva privredna društva koja se bave poslovima sa naftom, ne sme istovremeno biti u upravljačkim strukturama jednog od tih društava jer bi mogao biti pristrasan u svojim odlukama.

Međutim, zakon istovremeno dozvoljava funkcionerima da budu u takvom nedozvoljenom položaju ukoliko je nekim drugim aktom to omogućeno.

U kabinetu ministra Škundrića kazali su u sredu za ''Blic” da je ovaj funkcioner SPS na funkciju predsednika Skupštine akcionara NIS-a došao po položaju, kao i da je prethodni ministar energetike Aleksandar Popović takođe zastupao državu u ovoj kompaniji.

2024 © - Vesti online