Četvrtak 19.11.2009.
13:17
DW

Lufthanzine karte jeftinije i do 40%

Više sedišta znači više putnika, a to opet znači više novca. To postaje poslovna filozofija i jedne od najvećih, luksuznijih i skupljih avio-kompanija, Lufthanze (Lufthansa). Da bi svi raspoloživi kapaciteti bili i optimalno iskorišćeni, Lufthanzini avionu postepeno će morati da budu rekonstruisani. Portparol aviokompanije, Klaus Valter objašnjava:

"Avioni će, na primer, biti maksimalno iskorišćeni, tako što će provoditi više vremena u vazduhu, a manje na aerodromima, ugradićemo modernija i uža sedišta, a time će ujedno biti i povećan broj sedišta. Sedišta ćemo ugraditi i na mesto, gde je nekada bila kuhinja, jer nam kuhinje više nisu potrebne. Danas nam kantine isporučuju gotovu hranu.“

Manje luksuza u avionu

Štedeće, kažu, i na hrani. Jelo će na dužim destinacijama umesto šest biti posluženo samo tri puta. Cena karte biće niža i do 40 odsto, pre svega na kraćim evropskim destinacijama, na kojim Lufthanza trenutno beleži najveće gubitke.

Mnogi putnici opredelili su se za let sa niskotarifnim avio-kompanijama koje omogućavaju da kartu do neke od evropskih metropola poput Barselone, Londona ili Berlina, plaćate po ceni od jedne gradske taksi vožnje. Ne smeta im što je udobnost manja i što za piće i hranu moraju dodatno da plate, najvažnije je da je cena karte niska.

Sindikalci negoduju

Resorni sindikati, međutim, već sada reaguju. Ne žele, kažu, da se kola slamaju na leđima stjuardesa. Sindikalac Joahim Miler komentariše:

„Nove mere štednje znače lošiji kvalitet za putnike i više posla za stjuardese. Bude li u avionima montirano više sedišta u jednom redu, to će za svaku stjuardesu naravno značiti i više posla.”

Isti broj zaposlenih, a više posla, za sindikalce, kažu, ne dolazi u obzir - treba štedeti na drugom mestu, a to je pre svega, poručuju, veliki upravni aparat Lufthanze.

Niskotarifne avio-kompanije poput "Džermanvingsa" (Germanwings) ili "Rajanera“ (Ryanair) godišnje ostvare višemilionski profit, koji je samo u prošloj godini porastao za 43 odsto.

2024 © - Vesti online