Subota 02.10.2010.
19:03
Vestionline

Prasići ''krili'' falsifikatore novca

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov izjavio je danas da je akcija pod nazivom ''Sikret servis'' realizovana tokom transfera 50.000 evra u gradu Šipka.

Groktanje prasićima ''pomoglo'' falsifikatorima


''Mašine su zaplenjena u selu Donje Sahrane kod Kazanlaka. Tamo su bile dve kuće, u jednoj je bila hala, gde je bila instalirana štamparija. Pored hale su čuvani prasići, koji su jako groktali, kada štamparija radi i tako maskirali njen šum'', naglasio je ministar Cvetanov.


Prema njegovim rečima štamparija je profesionalna, a novčanice vrlo dobrog kvaliteta.

''Utvrđeno je da ilegalna štamparija raspolaže sa profesionalnim mašinama za ofset i sito štampu, mašinu za toplu štampu (izrađivani su hologrami), kompjutersku konfiguraciju, rezače, mašune za brojanje novca, UV-lampe i slično'', dodao je bugarski ministar.


U proizvodnom pogonu pronađene su velike količine nezavršenih novčanica u apoenima od 20, 50 i 100 evra i 50 američkih dolara. Zaplenjeno je i 80.000 lažnih evra i 27.500 falsifikovanih dolara, velike količine, harije, boja, holograma, ali i vinjeta za putnička i terena vozila.


''Evropol i svi evropski partneri ulažu velike napore da lokalizuju štamparije i epicentre proizvdonje lažnih evra. Na veliku žalost, možda smo i mi deo dobro organizovane kriminalne šeme za izradu i distribuciju falsifikovanih novčanica'', naglasio je ministar Cvetanov.

2024 © - Vesti online