Subota 02.10.2010.
08:47
B92

"Zlatno tele" premijerno u Beogradu

Reditelj Goran Marković rekao je da postoje najmanje dva razloga zbog kojih je odlučio da na scenu Narodnog pozorišta postavi komad "Zlatno tele".

Deo ekipe "Zlatnog teleta"

Prvi razlog je to što je roman Iljfa i Petrova zbog osobitog humora bio jedna od njegovih omiljenih knjiga u detinjstvu i mladosti, a drugi je taj što za lik velikog kombinatora Ostapa Bendera danas gotovo niko nije čuo, posebno mlađe generacije.

"Postoji zapanjujuća veza između današnje trancizije u Srbiji i one u vremenu NEP-a (Nova ekonomska politika) ‘30-ih godina u Sovjetskom Savezu, kada je roman napisan. Zajednički imenitelj im je - krađa, odnosno krimokratija, društvo u kojem dominira kriminal", rekao je Marković.

Direktorka Drame Narodnog pozorišta, Ivana Dimić rekla je da je na ideju da "Zlatno tele" uvrsti u repertoar došla razmišljajući prevashodno o glumcima u tom teatru, odnosno o ulogama koje bi bile idealne za njih.

Glavna uloga u komadu poverena je Milanu Gutoviću, koji je prema oceni Dimićeve i Markovića, “idealan za tumačenje lika prevaranta koji je umetnik u svom poslu i koji ne vara zbog novca nego zbog ljubavi prema prevari”.

Uloge u predstavi tumače i Igor Đorđević, Vlastimir Đuza Stojiljković, Hadži Nenad Maričić, Darko Tomović, Radovan Miljanić, Ivana Jovanović, Radovan Miljanić i Ivan Zarić. Kompozitor u predstavi je Zoran Simjanović, kostime je kreirala Ljiljana Petrović, a scenografiju osmislio Boris Maksimović.

Predstava je tokom leta izvedena na pozornicama u Leskovcu, Šapcu i Pančevu.

2024 © - Vesti online