Petak 01.10.2010.
17:57

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Episkop Georgije protiv gej parade

Na spisku potpisnika još nema patrijarha Irineja (Gavrilovića) koji je, da podsetimo, letos izjavio da "ni u ludilu" neće podržati gej paradu.

Episkop kanadski jedini među vladikama potpisao javni apel protiv gej parade

Potpis za sad nije stavio ni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) iako je 2009. u vreme dok je na čelu SPC zamenjivao danas počivšeg patrijarha Pavla, pomenutu manifestaciju uporedio sa "sodomom i gomorom", ali i naglasio da "Crkva niti je ikad pozivala niti danas poziva na nasilje protiv bilo koga, pa ni protiv onih koji biraju namesto puta života - put beslovesnosti i smrti".

Nije do sada potpisao ni episkop bački Irinej (Bulović) mada je i on takođe prošle godine, saopštio da se SPC i tradicionalne crkve i verske zajednice u Srbiji "protive pravu na javno izražavanje seksualne orijentacije ili bilo koje druge lične sklonosti ukoliko ono vređa pravo građana na privatnost i porodični život, njihova verska

Podrška iz Roterdama i Beograda

 

Pored vladike Georgija, potpisnici apela iz redova sveštenstva su: protojerej stavrofor Vojislav Bilbija i jerej Goran Kovačević - obojica iz Roterdama, dok potpisnici iz Beograda:protojerej stavrofor hadži Ljubodrag Petrović i protojerej stavrofor Miodrag Popović, glavni i odgovorni urednik lista Srpske Patrijaršije ''Pravoslavlje".

uverenja i neprisnovenost dostojanstva ličnosti". Ali, i poručio je da "hrišćanima nije dopušteno obarati zabludu primoravanjem i nasiljem, nego ubeđivanjem, rečju i krotkošću obavljati spasenje ljudi".


- Tekst apela da država Srbija otkaže gej parad u poslat je svim srpskim episkopima i za sada je, kao što se vidi, svojim potpisom podršku našoj inicijativi dao jedino vladika Georgije. Potpisivanje još nije zaključeno i svako ko želi može da potpiše apel. To se ne odnosi samo na srpske arhijereje, već i na sve ostale sveštenoslužitelje, kao i na građane Srbije, državnike, političare, intelektualce, studente, rečju na sve punoletne osobe - poručio je u izjavi za "Vesti-online" Boško Obradović funkcioner Srpskog sabora Dveri.


Kako se, međutim, može čuti u jednom delu episkopata SPC pojedine vladike se ustežu da potpišu ovaj apel, jer je vrhu SPC iz državnih institucija Srbije poručeno da "ne talasa" povodom predstojeće gej parade i da tu manifestaciju ignoriše, ako već ne može ili neće da je podrži.


S druge strane, kako nam je takođe rečeno u episkopskim krugovima, u Beogradu i još nekoliko gradova Srbije, Republike Srpske i Crne Gore u toku javno potpisivanje zahteva pravoslavnih vernika da se patrijarh Irinej i srpska crkva javno oglase zvaničnim stavom povodom predstojeće gej parade u Beogradu.

2024 © - Vesti online