Subota 02.10.2010.
00:16
Vestionline

''Balkanima'' od 5. do 9. oktobra

Od pristiglih 365 filmova selekciona komisija izabrala je 75 za takmičarski program. Članovi komisije bili su filmski teoretičar Miroljub Stojanović, animator Snežana Njegovanović i karikaturista Dragutin Gane Milanović.

Sve je spremno za festival animiranog filma


Odluku o nagradama doneće žiri čiji je predsednik Božidar Zečević, a članovi Igor Parsel (Slovenija) i Vuk Jevremović (Nemačka). U pratećem programu biće priređen omaž austrijskoj animaciji, sa izložbom i projekcijom filmova.


Van konkurencije biće prikazana dva domaća dugometražna animirana filma ("Film noar" i "Edit i ja"), ostvarenja pet studentskih škola animacije, panorama evropskog filma, kao i animirani filmovi iz Gruzije i Turske. U Galeriji "Studentskog grada" biće postavljene izložbe karikatura Predraga Koraksića i crteža Borivoja Dovnikovića (Hrvatska).


U posebnom programu biće prikazan izbor ostvarenja koji su sačinile članice Evropske asocijacije za animirani film "Cartoon". Ulaz na sve projekcije je besplatan.
Balkanima očekuje goste iz Nemačke, Mađarske, Estonije, Rusije, kao i više balkanskih zemalja.


Osnivač i umetnički direktor Balkanime Nikola Majdak požalio se na odnos Ministarstva kulture Srbije koje ni ove godine nije odobrilo sredstva za taj, kako je rekao, najpodcenjeniji festival u našoj zemlji.

2024 © - Vesti online