Petak 01.10.2010.
17:12
Vestionline

Uskoro vakcinacija protiv sezonskog gripa

''Za vakcinisanje protiv sezonskog gripa nabavljeno je 360.000 doza koje se već nalaze u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije'', rekao je Milosavljević, koji je prisustvovao Šestom farmaceutskom simpozijumu za jugoistočnu Evropu u centru "Milenijum" u Vršcu.


On je dodao da se vakcinisanje protiv novog preporučuje trudnicama i gojaznim osobama, ali i svima koji imaju neku hroničnu bolest, kao i osobama starijim od 65 godina.

Građani, da li ste se pelcovali?: Tomica Milosavljević


U Srbiji je preostalo 600.000 doza vakcina protiv novog gripa, a Milosavljević je podsetio da je imunizacija važna zbog toga što jedna trećina stanovništva nije zaštićena, odnosno nije stekla imunitet.


Ministar je rekao da se do 2012. godini očekuje završetak radova u kliničkim centrima u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Beogradu, čija je rekonstrukcija finansirana sredstvima Evropske investicione banke.

Predstavnici Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pozvali su danas građane da se vakcinišu protiv sezonskog gripa i gripa tipa H1N1.


"Za ovu sezonu obezbeđeno je 364.318 doza vakcina protiv sezonskog gripa što je oko 60.000 doza više u odnosu na prošlu godinu", rekla je direktorka tog instituta Tanja Knežević na konferenciji za novinare.


Prema njenim rečima, ta vakcina sem sezonskog virusa gripa sadrži i virus tipa A H1N1, odnosno reč je trovalentnoj vakcini, koja se preporučuje svim osobama i bebama starijim od šest meseci.


"Vakcina se posebno preporučuje trudnicama i gojaznim osobama, bez obzira na prethodni vakcinalni status protiv gripa. Pored monovalentne vakcine, protiv sezonskog gripa obezbeđena je i polivalentna vakcina, koja pored komponente A H1 N1, sadrži komponente A H3 N2 i B", rekla je Knežević.

2024 © - Vesti online