Petak 01.10.2010.
16:40
Vecernji.hr

Hrvati zbog Šeherezade uče turski

Majice inspirisane serijom

Osim čelnih ljudi RTL-a koji su odabirom serije "1001 noć" iskopali zlatnu žicu, pa i cele vojske vernih gledalaca koji svako veče provode uz filmski život Šeherezade i Onura, mnogo razloga za zadovoljstvo zbog uspeha turske sapunice imaju i domaći trgovci, piše "Večernji list".

Uočivši "fenomen Šeherezada" trgovci su reagovali ekspresno pa je odeća s motivima iz serije postala vrlo tražen artikal u zagrebačkim prodavnicama. Cena majice s natpisom "Šeherezada, 150.000 dolara" vrlo je povoljna, a kupuju ih najčešće žene, za sebe ili svoje prijateljice, piše "Večernji list".

U isto vreme i zagrebačka škola stranih jezika "Sjajna zvijezda" beleži nezapamćen broj interesenata za učenje turskog jezika. Poslednjih nedelju - dve prijavilo ih se 50-ak.

"Naši novi polaznici mahom su mlade žene do 30. godine, koje ne kriju da ih je za učenje turskog motivisala omiljena serija. Simpatično nam je što dolaze s nekoliko reči naučenih u seriji, poput "merhaba" (zdravo) i "iji gedželer" (laku noć)“, kaže direktor škole Jasmin Selihović.

Ko nije čitao "1001 noć" ranije sada ima priliku 

Tako je i izadavačka kuća VBZ, izdavač knjige "1001 noć" (čije delove glavni junak Onur nadahnuto recituje svojoj odabranici), prepoznala interes publike za ovom knjigom.

Istovremeno u Hrvatskoj vlada navala i za turističkim aranžmanima u domovini glavnih junaka "1001 noći". Agencija "Kompas" je na seriju reagovala čarter letom iz Splita za Istanbul 7. oktobra koji je rasprodat!

"Odmah idemo dalje s ponudom, pa 10. oktobra vodimo goste na četvorodnevno razgledanje Istanbula, u sklopu koga će biti i razgledanje mesta sa snimanja serije“, rekao je direktor agencije Ivan Pukšar, otkrivši da se među pitanjima koja putnici najčešće postavljaju agentima može čuti i ovo: "Vidi li se, u sklopu panoramskog obilaska, i kuća Onurove majke uz Bosfor?"

Hrvatski kritičari veliku gledanost opravdavaju bekstvom od političkih afera, domaćih serija, ali i kvalitetom turske serije.

2024 © - Vesti online