Petak 01.10.2010.
16:07
Tanjug

Priština spremna na ustupke za sever Kosmeta

Kosovska Mitrovica kao centar severa Kosmeta

Spahiju u izjavi za KIM radio navodi da je kosmetska vlast u unutrašnjoj krizi, tako da bi pod blagim pritiskom međunarodne zajednice, vrlo lako dozvolila specijalni status za sever Kosmeta.

“Takav ustupak nije u interesu Kosmeta u celini, a mislim ni u interesu srpske zajednice, ali pošto je politika Beograda takva, a kosmetska vlast u unutrašnjoj krizi, ako bi međunarodna zajednica popustila kada su u pitanju okviri Ahtisarijevog plana, bilo bi vrlo moguće da sever Kosmeta dobije specijalni status”, rekao je Spahiju.

Spahiju smatra da Beograd ima strategiju koja Srbiji više donosi štetu nego koristi i dodaje da je politika Beograda kriva što što proces decentralizacije još nije dovršen na severu.

“Očigledno je da Priština nije u stanju da ovaj proces završi sama. Međunarodna zajednica je tu da pomogne, ali potrebno je i učešće Beograda i promena sadašnje politike”, ukazao je prištinski analitičar.

On predviđa da će pitanje severa biti jedna od tema budućih pregovora Beograda i Prištine i da će Beograd insistirati da promeni ustavno uređenje Kosmeta.

2024 © - Vesti online