Petak 01.10.2010.
01:42
Tanjug

Srpski lobista napušta Belu kuću

Čikago preči od Vašingtona: Ram Emanuel

Mediji navode da će Emanuel tokom vikenda otići u Čikago i već u ponedeljak početi kampanju za izbore koji će biti održani u februaru iduće godine.

Piter Rauz

Izvor agencije AP kažu da ne znaju da li će šef osoblja Bele kuće i zvanično objaviti svoju kandidaturu za gradonačelnika, ali su rekli da će on uskoro pokrenuti veb-sajt sa porukom glasačima u Čikagu.

Televizijska mreža NBC navodi da će na Emanuelovo mesto doći Piter Rauz, trenutno viši savetnik američkog predsednika Baraka Obame.

Rauz je bio uz Obamu od kako je ovaj, još pre šest godina, tada kao senator iz Ilinoisa, došao u Vašington, i tada je bio šef njegovog kabineta.

Emanuel je još u aprilu izjavio da nije nikakva tajna da je njegova ambicija da postane prvi čovek svog rodnog grada.

Lider Srpskog kokusa

 

Ram Emanuel bio je angažovan i u Srpskom kokusu u američkom Kongresu, od njegovog osnivanja 2004.

 

Cilj tog kokusa jeste da doprinese boljem razumevanju prilika u Srbiji i unapređenju odnosa i istorijskih veza Srbije i SAD, a Emanuel je zajedno sa republikancem Denom Bartonom izabran za kopredsedavajućeg.

 

Ram Emanuel bio je i predlagač ili koinicijator više rezolucija vezanih za Srbiju, kao što su rezolucija kojom se odaje počast ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću ili rezolucija kojom se osuđuje etničko nasilje na Kosmetu.

2024 © - Vesti online