Petak 01.10.2010.
00:11
Tanjug

EPS kupuje "pametna brojila"

Dobićemo "pametnije" merače potrošnje struje
 


Sredstva su obezbeđena kreditima stranih banaka, međunarodni tender će biti raspisan u prvoj polovini naredne godine, a očekuje se da će biti obezbeđeno 200.000-250.000 mernih uređaja, rekao je Stanić.

U okviru istog postupka biće nabavljeno i 7.000 mernih grupa tako da će daljinskim očitavanjem biti pokriveni svi veliki kupci električne energije.


"Nabavljamo najsavremenije uređaje, tzv. `pametna brojila`, koji su preduslov da i u Srbiji počne uvođenje `Smart Gird` rešenja, odnosno `napredne mreže` koja je evropski koncept napajanja električnom energijom. Taj koncept EPS-u donosi veći prihod, a građanima mogućnost da biraju od koga će kupovati električnu energiju", rekao je Radovan Stanić.


Predstavnici EPS-a su kategorički negirali optužbe pojedinih domaćih proizvođača da je želja EPS-a i Ministarstva energetike da ih zaobiđu u ovoj velikoj javnoj nabavci raspisivanjem međunarodnog tendera.


"Naprotiv, bilo bi vrlo poželjno da imamo domaće dobavljače. Neki od njih kvalitetom sigurno mogu da ispune kriterijume, a ako bi se udružili, mogli bi i kapacitetom. Mi ne želimo da iko ima monopol, ni domaći ni strani proizvođač, i zato smo u startu doneli odluku da ćemo za svaku partiju imati po tri isporučioca kako sutra ni od koga ne bismo bili zavisni", naglasio je Stanić.


Direktor Sektora za unapređenje odnosa sa kupcima Milan Mirosavljević je istakao da nabavkom savremenih mernih sistema, koji obuhvataju niz tehničkih uređaja i infomacionih rešenja, EPS stvara preduslove za potpunu liberalizaciju tržišta električnom energijom do 2015. godine.


"Time otvaramo prostor ne samo za trgovce električnom energijom, već i za proizvođače. Jedan od ciljeva koncepta `napredne mreže` je masovno distribuirana proizvodnja, sa akcentom na obnovljivim izvorima iz kojih treba da potiče najmanje 20 odsto električne enrgije", rekao je Mirosavljević.


Novi merni uređaji će biti podeljeni na svih pet privrednih društava za distribuciju električne energije, koji bi trebalo da ih ugrade na jednom području kako bi kompletno bilo pokriveno daljinskim očitavanjem.

2024 © - Vesti online