Sreda 18.11.2009.
23:27
Vestionline

Poznati svi putnici na Mondijal 2010.

Fudbalska reprezentacija Slovenije izborila je plasman na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi, nakon što je večeras u Mariboru pobedila reprezentaciju Rusije rezultatom 1:0 u revanš meču baraža.

Senzacionalnu pobedu "zmajčekima", vrednu vize za Mundijal doneo je Zlatan Dedić golom u 44. minutu prvog poluvremena. Fudbaleri Rusije pokušali su u drugom poluvremenu da pritisnu domaćine i poravnaju rezultat, ali do kraja meča nisu uspeli.

Nije pomoglo ni prisustvo predsednika države Dmitrija Medvedeva, a u mnogome je odmoglo isključenje Keržakova u 66. minutu, kao i Žirkova pred sam kraj meča. Tako se ispostavilo da je nakon serije promašaja na prvom meču u Rusiji i sigurnog vođstva od 2:0 "zbornaje komande" do pred sam kraj meča, pogodak Pečnika u Moskvi bio presudan za slovensku vizu za Južnu Afriku.

Sloveniji je ovo drugi nastup na završnici SP, pošto su prvi put učestvovali 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

Ono što su sebi priuštili Rusi, nikako nisu dozvolili Portugalci, koji su nakon minimalne pobede na svom terenu u Lisabonu, istim rezultatom slavili i u Zenici. Gol odluke postigao je Raul Meireleš u 56. minutu, nakon katastrofalne greške u odbrani domaće ekipe i nesebične asistencije Nanija. Izabranici Ćire Blaževića su pokušali do kraja da izbegnu poraz, ali napadačima BiH danas ništa nije polazilo za nogom.

Veliki uspeh i trijumf priredili su Grci i to na gostovanju Ukrajini, gde su slavili rezultatom 0:1. Nakon prvog meča u Atini koji je završen bez golova, izabranici selektora Ota Rehagela su na gostovanju poveli golom Dimitrisa Salpanigisa u 31. minutu, a onda su po starom i oprobanom receptu čuvali svoju mrežu do kraja utakmice.

U Parizu su fudbaleri Republike Irske napravili fantastično iznenađenje u kojem su regularni tok utakmice završili pobedom od 0:1, izborivši produžetke. Strelac je bio Robi Kin u 32. minutu, a u dodatnih pola sata igre na "San Deniju", Irci su u najmanju ruku pokradeni, jer je glavni sudija priznao pogodak Vilijema Galasa u 103. minutu, koji je postignut posle igranja rukom asistenta Tjerija Anrija.

Rezultati baraža za SP (evrozona):

Ukrajina – Grčka 0:1, prvi meč 0:0
Salpingidis 31'
 

Slovenija – Rusija 1:0, prvi meč 1:2
Dedič 44'


BiH – Portugal 0:1, prvi meč 0:1
Meireleš 56'


Francuska – Irska pp. 1:1 (0:1), prvi meč 1:0
Galas 103' - Kin 32'

2024 © - Vesti online